Irāna iebilst pret Rušdi uzaicināšanu uz Frankfurtes grāmatu gadatirgu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna solījusi boikotēt Frankfurtes grāmatu gadatirgu, jo rīkotāji uzaicinājuši Indijā dzimušo britu rakstnieku Salmanu Rušdi. 1988. gadā Irānā pēc Rušdi ceturtās grāmatas «The Satanic Verses» («Sātaniskās vārsmas») iznākšanas tika ierosināta fatva par rakstnieka nogalināšanu. Toreizējais Irānas līderis izdeva fatvu, pieprasot rakstnieku sodīt ar nāvi, jo romāns, pēc viņa domām, zaimo pravieti Muhamedu, Korānu un islāmu.

Pēc fatvas izdošanas Lielbritānija nodrošināja Rušdi policijas apsardzi, kā arī rakstnieks sāka slēpties. Pēdējos gados viņš apmeklējis daudzus publiskus pasākumus, taču dažreiz atteicies no dalības publiskos pasākumos neilgi pirms to sākuma.

Irānas kultūras ministra vietnieks Abass Salehi pirmdien sacīja, ka iebilstot pret Rušdi lekcijas rīkošanu Frankfurtes grāmatu gadatirgū. «Kad uzzinājām par Salmana Rušdi piedalīšanos, mēs nosūtījām protesta vēstuli un aicinājām citas musulmaņu valstis rīkoties tāpat,» aģentūrai ISNA skaidro Salehi. «Tuvākajās dienās centīsimies pārliecināt gadatirgus rīkotājus pārdomāt. Mēs nopietni apsvērsim nepiedalīšanos pasākumā.»

Frankfurtes grāmatu gadatirgus norisināsies no 14. līdz 18. oktobrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu