Klajā nāk Kārļa Vērdiņa dzejas krājums «Pieaugušie»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izdevniecība «Neputns» laidusi klajā Kārļa Vērdiņa dzejas krājumu «Pieaugušie», informēja grāmatu apgādā. «Pieaugušie» ir Vērdiņa ceturtais dzejas krājums, un tas tapis pēdējo septiņu gadu laikā.

«Tas koncentrējas uz izjūtām, kas pavada cilvēku, atvadoties no jaunības un tās ilūzijām par neierobežotām nākotnes iespējām, piedzīvojot atskārsmi par dzīves ierobežotību un trauslumu. Šīs izjūtas sasaucas ar dzimšanas, nobriešanas un nāves ciklu, kas krājumā izpaužas gan priekā par jaunas dzīvības rašanos, gan laikabiedru dzīves vērojumos, gan epitāfijās tuviem aizgājējiem. Krājuma dzejoļus ietekmējis to tapšanas laiks, kas sakrīt ar ekonomiskās krīzes gaitu, emigrācijas vilni un lēno valsts atgūšanos no krīzes, tādēļ tajā vietām atbalsojas sabiedriski jautājumi,» par dzejoļiem izsakās Vērdiņš.

Krājuma redaktors ir dzejnieks Jānis Rokpelnis. «Vērdiņa jauno dzejoļu krājumu spilgti raksturo neimitēts gaišums un mīļums, ko mēdz dēvēt par «vācietisko». Vienlaikus krājuma manuskriptā neiztrūkst dramatisku, traģisku dzejoļu. Vērdiņš gluži ikdienišķas norises bieži aplūko no neierasta skatpunkta, veido nelielas noveles. Skaidrā, tīrskanīgā izteiksme bez samākslotiem mežģījumiem kā allaž apliecina dzejnieka ievērojamo meistarību,» izsakās redaktors.

Izdevumu papildina grupas «Sigma» disks, kurā iekļautas trīs dziesmas ar Vērdiņa vārdiem.

Foto: publicitātes

Vērdiņš (1979) ir autors četriem dzejas krājumiem - 2001. gadā izdota grāmata «Ledlauži», 2004.gadā - «Biezpiens ar krējumu», 2008.gadā - «Es» un 2015.gadā - «Pieaugušie», bet 2007. gadā izdevis dzejas krājumu bērniem «Burtiņu zupa». Sastādījis un rediģējis vairākus dzejas krājumus, pētījumus. Atdzejojis Tomasa Stērnsa Eliota, Volta Vitmena, Josifa Brodska, Viljama Batlera Jeitsa u.c. dzejnieku darbus.

Vērdiņa dzeja tulkota vairākās valodās, tā iekļauta Centrālās un Austrumeiropas jauno dzejnieku antoloģijā «A Fine Line», kas Lielbritānijas izdevniecībā «Arc Publications» klajā laista 2004. gadā. Savukārt dzejolis «Come to me» iekļauts Sautbenkas Mākslas centra ekspertu veidotajā 50 pēdējo gadu labāko mīlas dzejoļu izlasē. 2015. gadā klajā nākusi Vērdiņa dzejas izlase angļu valodā «Come to me», ko izdevis apgāds «Arc Publications».

Vērdiņš saņēmis «Dienas» gada balvu kultūrā 2001. gadā un 2008. gadā, 2006. gadā viņam piešķirta Autortiesību bezgalības balva, 2007. gadā - Olivereto balva par dzejoli «Karavīri» un Literatūras gada balva kategorijā «Bērnu literatūra» par krājumu «Burtiņu zupa». Vērdiņš saņēmis arī «Dzejas balvu 2008» par krājumu «Es».

neputns.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu