Rušdi: Runas brīvības iegrožošana ir «uzbrukums cilvēka dabai»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mēģinājumi ierobežot runas brīvību ir «uzbrukums cilvēka dabai», otrdien norādījis indiešu izcelsmes britu rakstnieks Salmans Rušdi (Salman Rushdie). «Izteiksmes brīvības ierobežošana nav vienīgi cenzūra, tā ir arī uzbrukums cilvēka dabai,» preses konferencē pirms otrdien paredzētās Frankfurtes grāmatu gadatirgus atklāšanas uzsvēra Rušdi.

«Izteiksmes brīvība ir fundamentāla visām cilvēciskām būtnēm,» norādīja rakstnieks, piebilstot, ka runas brīvība ir universāls princips.

«Bez šīs izteiksmes brīvības visas citas brīvības iet bojā,» uzsvēra Rušdi, kurš pats ar 1989. gada romānu «Sātaniskās vārsmas» («The Satanic Verses») izpelnījies Irānas garīgā līdera ajatolas fatvu, ar kuru rakstniekam pasludināts nāvessods.

Tas licis Rušdi dzīvot slepenībā un Lielbritānijas policijas apsardzībā.

Savukārt Frankfurtes gadatirgus organizatoru lēmums uzaicināt viņu teikt pasākuma atklāšanas runu, izsaucis Teherānas lēmumu gadatirgu boikotēt.

«Vienmēr zināmā mērā esmu domājis, ka mums Rietumos vairs nevajadzētu diskutēt par runas brīvību. Tai jābūt kā gaisam, ko elpojam,» atzina Rušdi. «Man šķita, ka tā ir kauja, kas uzvarēta pirms pārsimts gadiem. Taču fakts, ka mums jāturpina izcīnīt šo kauju, ir rezultāts vairākiem nožēlojamiem nesenākiem fenomeniem.»

Rakstnieks paskaidroja, ka starp šiem fenomeniem ir nāves draudi viņa spalvas brāļiem, izdevējiem, grāmatu tirgotājiem un tulkotājiem.

Turklāt,

«zināmās pasaules daļās jaunā politkorektuma sajūta arī ir bīstama,»

uzsvēra Rušdi, kura jaunākais romāns «Two Years, Eight Months and Twenty-Eight Nights» («Divi gadi, astoņi mēneši un 28 dienas.») gandrīz vienlaicīgi nāk klajā gan angliski, gan vāciski.

Pievēršoties grāmatu izdošanai, rakstnieks norādīja, ka tā ir runas brīvības «iemiesojums un sargs».

«Ja jūs ticat vienīgai patiesības versijai un cenšaties šo vienīgo patiesības versiju uzspiest citiem, tad ļaudis, kas piedāvā atšķirīgas patiesības versijas, kļūst par jūsu ienaidniekiem,» brīdināja Rušdi. «Taču tomēr dīvaini. Literatūra bieži izdzīvo šajā kaujā. Literatūra ir neticami izturīga un stipra, [lai gan] rakstnieki - vāji.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu