Bukera prēmija piešķirta Jamaikas rakstniekam Marlonam Džeimsam

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Mena Bukera prēmija daiļliteratūrā otrdien tika piešķirta Jamaikas rakstniekam Marlonam Džeimsam par viņa grāmatu «A Brief History of Seven Killings» («Īsa septiņu slepkavību vēsture»), kas stāsta par atentāta mēģinājumu pret mūziķi Bobu Mārliju.

44 gadus vecais Džeimss ir pirmais jamaikietis, kurš saņēmis Bukera prēmiju tās 47 gadus garajā vēsturē. Šī prestižā prēmija ietver trofeju un 50 tūkstošus sterliņu mārciņu (67 tūkstošus eiro).

Saņemot prēmiju ceremonijā Londonā, Džeimss sacīja, ka velta to savam nelaiķa tēvam.

Godalgotais Džeimsa romāns, kas ir 686 lappuses garš un balstīts uz reāliem notikumiem, stāsta par 1976.gada decembrī notikušu uzbrukumu Mārlijam un viņa svītai īsi pirms koncerta.

Romānā arī izsekota narkotiku tirdzniecības rašanās Jamaikā, un viena tā nodaļa ir uzrakstīta jamaikiešu dialektā.

Prēmiju Džeimsam pasniedza Velsas prinča Čārlza dzīvesbiedre Kornvolas hercogiene Kamilla.

Džeimss pašlaik dzīvo ASV pilsētā Mineapolisā. Viņš nosauca godalgoto darbu, kas ir trešais viņa sarakstītais romāns, par «trimdas romānu».

Saņemot Bukera prēmiju, Džeimss ar cieņu pieminēja rakstnieku Salmanu Rušdiju, kurš 1981.gadā saņēma šo prēmiju par romānu «Midnight’s Children» («Pusnakts bērni»).

Pērn Bukera prēmija tika piešķirta Austrālijas rakstniekam Ričardam Flanaganam par grāmatu «The Narrow Road to the Deep North» («Šaurais ceļš uz dziļajiem ziemeļiem»), kuru iedvesmojusi viņa tēva kara gūstekņa pieredze.

1969.gadā aizsāktā Bukera prēmija šogad tika piešķirta 47.gadu pēc kārtas. 2013.gadā bija pēdējā reize, kad uz to varēja pretendēt tikai rakstnieki no britu nāciju Sadraudzības, Īrijas un Zimbabves. Kopš pērnā gada uz šo prēmiju var pretendēt arī ASV un jebkuras citas valsts rakstnieki, tomēr tā vēl arvien tiek piešķirta par oriģināldarbu angļu valodā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu