O.Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Jānis Rokpelnis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

13. novembrī, dzejnieka Ojāra Vācieša dzimšanas dienā, jau trīspadsmito reizi Carnikavā notika Ojāra Vācieša literārās prēmijas dzejā pasniegšana. To saņēma Jānis Rokpelnis par savu astoto dzejas krājumu «Post factum», ko klajā laidusi izdevniecība «Neputns», TVNET informēja Carnikavas pašvaldībā. Rokpeļņa grāmatā ietverti arī autora pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados sarakstītie dzejoļi.

«Ojāra Vācieša prēmija man ir īpaši dārga un ļoti personiska. O.Vācietis ir mans lielais skolotājs. Kad viņam vaicāja par prēmijām, kuras viņš bija saņēmis, Ojārs teica, ka tās ir uzreiz jāaizmirst, lai netraucētu rakstīt vai nekāpinātu iedomību un augstprātību. Šajā gadījumā man arī būs jāseko Ojāra piemēram,» pēc prēmijas saņemšanas teica Jānis Rokpelnis.

Kopumā šogad Carnikavas novada domes izsludinātajai prēmijai bija izvirzīti vēl šādi 2015.gadā izdoti dzejoļu krājumi: Leona Brieža krājums Eņģeļu lidlauks (izdevniecība Pētergailis); dzejnieka, aktiera un žurnālista Toma Treiberga otrais dzejas krājums Drudzis (apgāds Mansards); jaunās dzejnieces Justīnes Jaunpaules grāmata Tālsaruna (apgāds Mansards); Andra Ogriņa krājums Plaukstu šķērsiela (apgāds Mansards); latgaliešu autores Anitas Mileikas debijas dzejas krājums Mūžīgā nepārtikusī stirna (Latgales studentu centrs); Kārļa Vērdiņa ceturtais dzejas krājums Pieaugušie (izdevniecība Neputns) un Elīnas Bākules-Veiras krājums Zilonis okeāns (izdevniecība Pētergailis).

Dzejas krājumus izvērtēja komisija, kurā bija gan Carnikavas novada pašvaldības pārstāvji, gan O.Vācieša memoriālā muzeja vadītāja Ieva Ķīse un O.Vācieša pieminekļa idejas autore Ingūna Rībena. Jāpiemin, ka šogad O.Vācieša talanta cienītāji dzejnieka dzimšanas dienā varēja pulcēties jau jaunizveidotajā piemiņas vietā Carnikavas kapsētā, kur īstenota arhitektes Ingūnas Rībenas iecere.

Kopš 2003. gada O.Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. Pretendentus šai prēmijai var izvirzīt grāmatu apgādi, laikrakstu, žurnālu redakcijas, kultūras institūcijas, kā arī valsts un sabiedriskās organizācijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu