«Prozas lasījumi» svinēs 20 gadu jubileju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Festivāls «Prozas lasījumi», kas šogad svin 20 gadu jubileju, no 1. decembra līdz 6. decembrim vairāk nekā desmit pasākumos dažādās Rīgas vietās piedāvās apmeklēt festivāla autoru lasījumus, literārās meistarklases un grāmatu atvēršanas svētkus. «Prozas lasījumi» 20 gadu laikā pārtapuši par vienu no centrālajiem literārajiem notikumiem valstī un kļuvuši par nozīmīgu ikgadēju atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, informēja festivāla rīkotāju biedrības «Tarba» pārstāve Baiba Koemeca.

«Prozas lasījumi» par daudzveidīgu literatūras festivālu izauguši no nelieliem lasījumiem Andreja Upīša memoriālajā muzejā 1995. gadā.

Šogad festivāls plāno piedāvāt plašāku programmu, ļaujot autoriem un lasītājiem satikties aci pret aci ne tikai lasījumos, bet arī literārajās meistarklasēs un grāmatu atvēršanas svētkos, pulcējot gan pazīstamus Latvijas rakstniekus, gan jaunos autorus, kā arī īpaši aicinātus ārvalstu viesus.

Festivāla centrālie notikumi būs prozas darbu lasījumi, kuros literāti uzstājas ar vēl nepublicētiem prozas darbiem un tulkojumiem. Līdztekus par tradīciju kļuvušajiem pasākumiem - «Prozas brokastīm» kafejnīcā «Andalūzijas suns», ko tradicionāli pieskandinās mūziķis Juris Kulakovs, un «Prozas vakariņām» - norisināsies arī «Netikumīgo stāstu vakars», uz kuru autori aicināti sagatavot tēmai atbilstošus prozas darbus.

Norisināsies arī divi ārvalstu viesiem veltīti pasākumi, kā arī jauno literātu lasījumi no Latvijas Rakstnieku savienības paspārnē esošās Kultūras programmas «Literārā akadēmija». Tāpat ir padomāts par atsevišķu pasākumu tiem, kas vēl aug, - jaunākā skolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm Dabas muzeja aizraujošo ekspozīciju fonā. Katru no priekšnesumiem vērtēs gan nozares profesionāļi, gan alternatīvā žūrija, veiksmīgāko jaundarbu autoriem festivāla noslēgumā piešķirot balvas, stāstīja Koemeca.

Paralēli norisināsies literārās meistardarbnīcas, kuras vadīs autori no Slovēnijas, kā arī tikšanās ar somu rakstnieci Rozu Liksomu un viņas grāmatas «Sestā kupeja» atvēršanas svētki.

Festivālu atklās 1. decembrī plkst.19 koka ēku renovācijas centrā «Koka Rīga» ar iepriekšējo festivālu laureātu un atzītu autoru - rakstnieku Paula Bankovska, Ingas Ābeles, Jura Zvirgzdiņa, Māra Mikulāna un citu - lasījumiem. Pasākumu vadīs Improvizācijas teātra aktieri Krišjānis Berķis un Elīna Geide.

Savukārt vēl pirms festivāla atklāšanas norisināsies «Prozas lasījumu» iesildošais pasākums sadarbībā ar literatūras portālu «Punctum». Noslēdzoties Rolāna Barta simtgades mēnesim, 27.novembrī plkst.18 grāmatu un kultūrpreču mājā «NicePlace Mansards» žurnāls «Punctum» aicinās baudīt prozu, kas tapusi fotogrāfiju iespaidā, pasākumā «Iespaidu punktējumi. Fotogrāfija un proza». Pasākumā piedalīsies Jana Kukaine, Ieva Lejasmeijere, Nils Sakss, Vents Vīnbergs un Andris Kuprišs, bet vakaru vadīs Laura Brokāne.

Žūrijā šogad darbosies tulkotāja, prozaiķe un žurnāla «Domuzīme» satura redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstniece Ilze Jansone, interneta žurnāla «Satori.lv» redaktore Antonija Skopa-Šlāpina, Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes profesore Ieva Kalniņa un literatūrzinātnieks, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks, žurnāla «Latvju Teksti» galvenais redaktors Jānis Ozoliņš. Paralēli profesionālajai žūrijai autorus vērtēs arī alternatīvā žūrija - LU Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmas literatūrzinātnes apakšvirziena 3.kursa studenti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu