Rīgā viesosies spilgtā somu rakstniece un māksliniece Roza Liksoma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Literatūras festivāla «Prozas lasījumi 2015» ietvaros decembra sākumā Rīgā būs iespēja tikties klātienē ar somu rakstnieci un mākslinieci Rozu Liksomu. Roza Liksoma piedalīsies savas grāmatas «Sestā kupeja» (2011) latviešu tulkojuma atvēršanā (4. decembrī pulksten 15.30 apgādā «Zvaigzne ABC» Kr. Valdemāra ielā 6), savukārt Ārvalstu viesu vakarā, kas 5. decembrī pulksten 18 notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (11. stāva zālē), Liksoma iepazīstinās ar stāstiem no grāmatas «Pagaidu variants» (2014).

Roza Liksoma piedalīsies arī Ziemeļu Ministru padomes rīkotajā sarīkojumā «Pretvējā», kas 3. decembrī pulksten 17.30 notiks Birojnīcā Berga Bazārā. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas!

Rakstniece un māksliniece Roza Liksoma (Rosa Liksom, dz. 1958) kopš 1985. gada rakstījusi un publicējusi stāstus, romānus, bērnu grāmatas, komiksus un lugas. Viņa ir ļoti daudz tulkota un somu literatūrai ārkārtīgi būtiska robežu paplašinātāja. Latviešu valodā 2001. gadā iznāca Rozas Liksomas stāstu izlase «Vienas nakts ekstāze» (apgāds «Atēna»).

Par darbu «Sestā kupeja» Roza Liksoma saņēmusi Somijas prestižāko literāro balvu «Finlandia», pašlaik jau iznākuši un vēl top grāmatas tulkojumi 18 valodās.

Foto: publicitātes

«Sestā kupeja» ir Padomju Savienības līķa sekcija, fantasmagorisks atmiņu stāsts un vēstījums par ceļojumu uz slēgtas valsts dvēseles dzīvi un galvenās varones slēptākajām dzīlēm.

«Sestā kupeja» vēstī par ilgu ceļojumu ar vilcienu no Maskavas uz Mongolijas galvaspilsētu Ulanbatoru. Ceļojums tiek veikts 1986. gada ziemā un pavasarī. Dažās pieturās vilciens uzkavējas ilgi, pat vairākas dienas. Pieturvietās tiek pieredzēta zeme pārmaiņu laikā, Padomju Savienība, kur «viss ir kustībā: sniegs, ūdens, gaiss, mākoņi, vējš, pilsētas, ciemi, ļaudis un domas». Pieredzētāja ir jauna somu meitene, kas Padomju Savienībā dzīvo un studē.

Vilciena kupeju meitene dienām ilgi dala ar četrdesmit piecus gadus vecu «atlētiska auguma vīrieti ar kāpostlapu ausīm». Meitene klusē, vīrietis runā. Runa ir skaļa un skarba: tā izaug no smagas pieredzes un kropla priekšstata par pasauli. Vīrietis ir uz ielas audzis, ieslodzījuma vietas iepazinis slepkava. Meitene ir viņa gūstekne, no kupejas nav iespējams tikt prom, viss ir jādzird un jāredz. Stāsta nosaukums ir atsauce uz A. Čehova stāstu «Sestā palāta».

Ceļojums ir lietuvēns un vienlaikus brutāli skaists augšanas stāsts.

Teātra režisors Peka Milonofs, kurš 2011. gadā no profesionāļu žūrijas nominētajām grāmatām balvai «Finlandia» izraudzījās tieši Liksomas darbu, ir teicis: «Nekādu vērtējošu raksturojumu, nekādu interpretāciju vai viedokļu, tikai dokumentējumi ar dziļu tvērumu. Novērojumi. Liksoma ir kontrolētu pārspīlējumu meistare. Humors, kas rodas no saspīlējumiem un krasiem pavērsieniem, ir nežēlīgs un absurds. Ar pāris precīziem triepieniem, ar ministāstiņu, viņa uzglezno veselu cilvēka likteni.»

Festivāla Ārvalstu viesu vakarā Roza Liksoma lasīs stāstu no stāstu krājuma «Pagaidu variants». Šajā krājumā, izmantojot to pašu monologu stilu, ko latviešu lasītājs varēja iepazīt «Vienas nakts ekstāzē», viņa atspoguļo mūsdienu somu dvēseles ainavu šeit un tagad. Ja arī atspulgs reizēm šķiet greizs, vaina nav nedz spogulī, nedz rakstniecē. Par lielu svētību somu literatūrai Rozai Liksomai ir nežēlīgi vērīgs skatiens un lieliska prasme rakstīt par mazo cilvēku priekiem un bēdām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu