Bijušais Indijas ministrs atzīst, ka Rušdi «Sātanisko vārsmu» aizliegšana bijusi nepareiza

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Indijas ministrs P.Čidambarams atzinis, ka rakstnieka Salmana Rušdi romāna «The Satanic Verses» («Sātaniskās vārsmas») aizliegšana esot bijusi «nepareiza», vēsta britu laikraksts «The Guardian». Čidambarams bija Indijas iekšlietu ministrs 1988.gadā, kad tika aizliegta Rušdi grāmata.

«Es bez vilcināšanās varu pateikt, ka aizliegums bija nepareizs,» sestdien «The Times» literatūras festivālā Deli sacīja Čidambarams, kurš bija arī Indijas finanšu ministrs.

«Šī atzīšanās prasīja 27 gadus,» tvītoja Rušdi. «Cik gadi vēl būs vajadzīgi, lai šo «kļūdu» izlabotu?»

Grāmatas aizliegums joprojām ir spēkā.

Savos memuāros Rušdi norāda, ka aizliegums piemērots «bez piemērotas valsts iestādes izvērtējuma un bez nekāda juridiska procesa».

«Dīvainā kārtā Finanšu ministrija sacīja, ka aizliegums nenoniecinot darba literāro un māksliniecisko vērtību,» autobiogrāfijā uzsvēra Rušdi.

Rušdi aizlieguma pieņemšanas laikā uzrakstīja vēstuli toreizējam Indijas premjeram Radživam Gandijam. «Pār kādu Indiju gan jūs gribat valdīt?» viņš rakstīja. «Vai tā būs atvērta vai represēta sabiedrība? Jūsu rīcība «Sātanisko vārsmu» sakarā būs nozīmīgs indikators daudziem cilvēkiem pasaulē.»

«Jums pieder tagadne, premjerministra kungs. Bet gadsimti pieder mākslai,»

1988. gadā norādīja Rušdi.

Kā jau ziņots, Irāna šogad atteicās piedalīties Frankfurtes grāmatu gadatirgū, protestējot pret Rušdi uzaicināšanu. Gadatirgus rīkotāji aizstāvēja lēmumu iekļaut programmā Rušdi runu, jo viena no šī gada pasākuma galvenajām tēmām ir vārda brīvība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu