Rīgā rīkos dzejas lasījumu, atbalstot uz nāvi notiesāto dzejnieku Ašrafu Fajedu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien, 14. janvārī, Rīgā notiks dzejas lasījumi, tādā veidā paužot atbalstu dzejniekam Ašrafam Fajedam, kuram Saūda Arābijā piespriests nāvessods, informēja lasījuma rīkotāji. Dzejas lasījumi plkst.19 notiks grāmatnīcā «Niceplace Mansards» un tajos piedalīsies dzejnieki Jānis Rokpelnis, Kārlis Vērdiņš, Sergejs Timofejevs, Edvīns Raups, Pēteris Draguns, Semjons Haņins, Toms Treibergs, Arvis Viguls, Artūrs Punte un Edgars Sondors.

Vakaru vadīs, kā arī lasījumos piedalīsies dzejnieki Jeļena Glazova un Dmitrijs Kuzmins.

Pasākums Rīgā tiek rīkots, atbalstot Berlīnes starptautiskā literatūras festivāla iniciatīvu organizēt lasījumus 14.janvārī visā pasaulē, lai tādā veidā sniegtu atbalstu dzejniekam Fajedam, protestējot pret valsts iejaukšanās ideju un vērtību sfērā, pret mākslas autonomijas apdraudējumu.

Šo iniciatīvu ir atbalstījuši vairāki autori visā pasaulē, kuru starpā ir Nobela prēmijas laureāti literatūrā Herta Millere, Elfrīde Jelineka, Orhans Pamuks un Vole Sojinka, kā arī starptautiskās rakstnieku savienības «PEN International» prezidente Dženifera Klementa.

Rīgā lasījumi notiks latviešu, krievu un angļu valodā, kā arī skanēs arī Fajeda un citu dzejnieku no antidemokrātiskām valstīm darbu atdzejojumi. Pasākumu organizē biedrība «Literature Without Borders».

Pagājušā gada 17. novembrī Saūda Arābijā 35 gadus vecajam dzejniekam un mākslas kuratoram Fajedam tika piespriests nāvessods par atkrišanu no islāma. Fajeds ir bēglis no Palestīnas, kas dzīvo Saūda Arābijā un ir kļuvis par vienu no šīs valsts vadošiem mūsdienu mākslas atbalstītājiem Rietumu pasaulē. Fajeda dzejas krājums «Iekšējas instrukcijas», kas izdots 2008.gadā, kļuvis par tuvu austrumu intelektuāļa iekšējās dzīves izteiksmīgu liecību, kas ir saistīta ar Rietumu un arābu kultūras tradīcijām. Tomēr Arābijas tiesa to ir uztvērusi kā ateisma propagandu un necieņu pret musulmaņu ticību.

Biedrība «Literature Without Borders» ir Dmitrija Kuzmina literārais projekts, kas ir dibināts Latvijā. Kuzmins ir krievu dzejnieks, kritiķis un «Vavilon.ru» dibinātājs, literārā žurnāla «Vozduh» un portāla «Textonly.ru» redaktors. Kā viesprofesors viņš strādājis Prinstona universitātē ASV.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu