«Zem kupola» - ieskats Latvijas Komunistiskās partijas līkločos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds «Jumava» laidis klajā žurnālista, politiskā komentētāja un rakstnieka Voldemāra Hermaņa grāmatu «Zem LKP kupola. Ieskats Latvijas Komunistiskās partijas līkločos (1945–1991)», kas piedāvā līdz šim neredzētu ieskatu tālaika redzamāko Komunistiskās partijas funkcionāru ― Jāņa Jurgena, Viļa Krūmiņa, Eduarda Berklava, Jāņa Britāna, Arvīda Griguļa, Maihaila Stepičeva, Alfrēda Čepāņa, Mārītes Rukmanes, Jāņa Vagra, Alfrēda Rubika un Anatolija Gorbunova ― gaitās.

Daudzi no viņiem iemantojuši savdabīgu kompartijas politisko ikonu statusu.

Autors uzrunājis vairākus bijušos komunistus, tomēr ne visi ir vēlējušies atklāti vēstīt par to, kādas viņu biogrāfijā bijušas izvēles un izaicinājumi. Tiem, kas atsaukušies, autors saka divkāršu paldies.

Kā atzīst Dr. sc. soc. LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Dagmāra Beitnere-Le Galla, «nācijas pašizpratne ir cieši saistīta ar atbildības un rīcības limitiem gan indivīdu personiskajā dzīvē, gan attieksmē pret Latvijas valsti. V. Hermaņa grāmata «Zem LKP kupola» padziļina sabiedrības atmiņu, jo iekļauj personu loku, kuru rokās bija vara un spēja ietekmēt procesus.»

Foto: publicitātes

Trāpīgi grāmatas būtību raksturojis pats autors Voldemārs Hermanis: «Katra atmiņa reizē ir subjektīva un selektīva. Lai spriež lasītājs, kāds ir šīs grāmatas ticamības koeficients, restaurējot to vai citu situāciju, raksturojot izvēlēto partijnieku galeriju. Neviens no viņiem nav tikai cietējs vai elks, bezdomu izpildītājs vai vienīgās patiesības pravietis, katrs ir personība.»

Grāmatas prezentācija paredzēta Okupācijas muzejā 11. februārī plkst. 17. Visi laipni gaidīti.

Meklējiet grāmatu visās Latvijas grāmatnīcās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu