Irāna palielina atlīdzību par Salmana Rušdi nogalināšanu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Irānas valsts mediji par 600 000 ASV dolāru (544 168 eiro) palielinājuši atlīdzību par indiešu izcelsmes britu rakstnieka Salmana Rušdi nogalināšanu. 1989. gadā toreizējais Irānas garīgais līderis ajatolla Ruholla Homeini izdeva fatvu (reliģisko dekrētu), kurā aicināja nogalināt Rušdi par viņa zaimojošo romānu «Sātaniskās vārsmas» («The Satanic Verses»).

Labi situēta Irānas reliģiskā organizācija piedāvāja 2,7 miljonus dolāru par Homeini izdotās fatvas izpildīšanu, bet 2012. gadā atlīdzību tika palielināta līdz 3,3 miljoniem ASV dolāru.

Sagaidot 27. gadadienu kopš fatvas izdošanas, 40 mediji palielinājuši šo summu vēl par 600 000 dolāru, ziņoja aģentūra «Fars», kas pati tam atvēlējusi 30 000 dolāru.

Rušdi aģents šo situāciju nav komentējis.

Irānas konservatīvie un radikālie spēki uzskata, ka Homeini fatva nav grozāma un būs spēkā mūžīgi.

1998.gadā Irānas prezidenta Muhameda Hatami valdība distancējās no fatvas, paziņojot, ka draudi pret Rušdi, kurš deviņus gadus dzīvojis slēpjoties, ir beigušies.

Tomēr Homeini pēctecis ajatolla Ali Hamenei 2005. gadā paziņoja, ka fatva par Rušdi nogalināšanu joprojām ir spēkā.

Pēc kodolvienošanās panākšanas ar pasaules lielvarām un sankciju atcelšanas Irānas prezidents Hasans Rohani cenšas mazināt valsts izolāciju attiecībās ar Rietumiem. Taču Hamenei sabiedrotie bažījas, ka atvēršanās Rietumiem galu galā mazinās to ietekmi un islāma revolūcijas leģitimitāti.

Vienošanās ar pasaules lielvarām un tās sekas ir saasinājušas spriedzi Irānas iekšpolitikā, sevišķi pirms piektdien gaidāmajām parlamenta un Ekspertu asamblejas vēlēšanām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu