«Trīs vēja mezgli» - pasakas ar Riharda Zariņa zīmējumiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds «Jumava» pasaku sērijā laidis klajā jau otro grāmatu, kas ir turpinājums pasaku krājumam «Raganas jāj mēnesi maitāt». Pasaku krājums «Trīs vēja mezgli» ir latviešu un cittautu garamantu apkopojums, kurā gan liels, gan mazs atradīs sev tuvu varoni un motīvu.

Pasakas par dzīvniekiem būs interesantas bērniem, bet sadzīves pasakas šķitīs noderīgas un gudras arī vecākiem. Šai grāmatai līdzīgi kā «Raganas jāj mēnesi maitāt» ir interesantas, 20.–30. gadu grāmatām raksturīgas melnbaltas ilustrācijas, kuras zīmējis vecmeistars Rihards Zariņš (1869 – 1939).

«Kapteinis nu atraisa pirmo mezglu, un, lūk, saceļas tāds ceļa vējš, ka kuģis zibens ātrumā šaujas pa jūru projām. Jau otrā rītā princis ierauga savas līgavas pili un vēl laikā nokāpj krastā. Līgava vēl nav aizgājusi pie cita. Ķēniņdēls apprec princesi un paliek tur par valdnieku.

Mūsu kapteinis brauc atpakaļ uz sa­vu nopelnīto valsti. Brauc un domā:

— Kam man tādas valsts vajag, lai viņu ņem, kas grib — kas man nekait manā kuģī; bet apskatīties gan apskatīšos, kā viņi tur dzīvo. Kapteinis atbrauc pie vecā ķēniņa un saka:

— Tavu dēlu es laikā aizvedu, bet vi­ņa piesolīto valsti negribu, jo tik jauka dzīve nav nevienam ķēniņam kā man uz kuģa.

Bet vecais ķēniņš negrib kapteini laist projām...»

www.jumava.lv

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu