Literatūras gada balvas iegūst dzejnieks Vērdiņš un prozaiķis Bērziņš

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Šodien Spīķeru koncertzālē paziņoti Latvijas Literatūras gada laureāti piecās nominācijās. Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas balsojuma rezultātā par Gada balvas ieguvēju kategorijā «Labākais dzejas darbs» atzīts Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājums «Pieaugušie», kas nācis klajā apgādā «Neputns».

Kategorijā «Labākais prozas darbs» laurus guva Māra Bērziņa darbs «Svina garša», ko izdevis apgāds «Dienas Grāmata» vēsturisko romānu sērijā.

Kategorijā «Labākais ārvalstu literatūras tulkojums» triumfēja Dena Dimiņa veiktais Džonatana Litela romāna «Labvēlīgās» tulkojums no franču valodas, ko izdevis apgāds «Jānis Roze».

Kategorijā «Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem» par balsojuma līderi kļuva Luīzes Pastores darbs «Svešinieka atnākšana», kas ir trešais darbs detektīvstāstu sērijā bērniem «Mākslas detektīvi», ko klajā laidis apgāds «Neputns».

Kategorijā «Spilgtākā debija» par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Elīnas Bākules-Veiras dzejas krājums «Zilonis okeāns», kas izdots apgādā «Pētergailis».

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas «Mājo» veidotās īpašās lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

Gada speciālbalvu par nozīmīgu ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanā ekspertu komisijas priekšsēdētāja Anda Baklāne svinīgi pasniedza dzejniekam un atdzejotājam Uldim Bērziņam par «Eddas dziesmas» latviskošanu no senislandiešu valodas. Darbu izdevis apgāds «Jānis Roze». Speciālbalvas ieguvējam piešķirta naudas balva 750 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Savukārt dzejnieks Jānis Rokpelnis tika svinīgi cildināts un sveikts par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā, saņemot simbolisko īpašo lampu, kā arī naudas balvu 3000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

Savukārt ziņu portāla «Delfi» balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Madaras Gruntmanes dzejas krājums «Narkozes», tikmēr Noras Ikstenas romāns «Mātes piens» izpelnījās grāmatu tīkla «Jānis Roze» atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja literatūrkritiķe Anda Baklāne, rakstnieks Arvis Kolmanis, filozofs un publicists Ilmārs Šlāpins, literatūrzinātniece Austra Gaigala, dzejnieks Aivars Eipurs, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūras un latviešu valodas skolotāja, literatūrzinātniece Lita Silova, literatūrzinātniece Sandra Ratniece un dzejnieks Artis Ostups.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu