Romanam Sutam - 120

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Kultūras akadēmijas Eudarda Smiļģa Teātra muzejā šonedēļ atklās izstādi «Romana Sutas scenogrāfija». «Māksla ir tas, kas paplašina mūsu apziņu, pieliek un pienes pie jau sajustām un izprastām vērtībām klāt ko jaunu,» kādreiz ir teicis Romans Suta, kura 120. dzimšanas dienā 28. aprīlī plkst. 16 LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā atklās izstādi «Romana Sutas scenogrāfija».

Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeju.

Romanu Sutu pazīstam kā modernisma gleznotāju, grafiķi, grāmatu ilustratoru, lietišķās mākslas un dizaina meistaru, bet ievērojamu viņa radošā mantojuma daļu veido scenogrāfija - dekorāciju un kostīmu meti vairākām latviešu dramatiskā teātra un operas izrādēm. Izstādē būs skatāmas scenogrāfijas meti un kostīmu skices I. Stravinska baletam «Pulčinella», A. Jurasovska operai «Trilbi», P. Maskanji operai «Īrisa», K. Goci lugai «Princese Turandota» u.c. Izstādes mākslinieks scenogrāfs Ivars Noviks neierastākā veidā apmeklētāju uzmanībai piedāvās arī fotogrāfijas no vairākiem iestudējumiem.

Izstāde būs atvērta līdz 2016. gada 28. jūlijam un tajā eksponētie darbi ir no LNMM.

Atzīmējot Romana Sutas 120 gadu jubileju, klajā apgādā "Neputns" nākusi māksliniekam veltīta monogrāfija. "Viņš bija iemiesota pašapziņa, vienmēr neizsmeļamas enerģijas pielādēts, pilns beznoteikumu optimisma, fantastisku plānu un mežonīgu cerību un – vienmēr kāvās ar naudas badu,» tā daudzpusīgo, leģendām apvīto personību raksturojis rakstnieks Anšlavs Eglītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu