Valodu satikšanās - somu un igauņu dzejas ceļojums Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aprīļa beigās Latvijā ieradīsies somu dzejniece Heli Lāksonena (Heli Laaksonen) un igauņu dzejniece Lēlo Tungala (Leelo Tungal), lai kopā ar dzejnieci un izdevēju Inesi Zanderi un dzejnieku un atdzejotāju Guntaru Godiņu no 26. līdz 29. aprīlim uzstātos vairāku Latvijas pilsētu bibliotēkās un skolās.

Dzejas ceļojumu rīko Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, izdevniecība Liels un mazs, kā arī starptautiskā biedrība Poetry Ride.

2015. gadā izdevniecībā «Liels un mazs» iznāca Heli Lāksonenas dzejas grāmata bērniem «Piec ait kalns», bet 2014. gadā Lēlo Tungalas dzejoļu izlase bērniem «Daudzpusīgais ronis». Abas grāmatas atdzejojis Guntars Godiņš. Tagad Rīgas, Zvejniekciema, Limbažu, Talsu, Saldus un Kuldīgas skolēniem, kā arī bērnu literatūrā ieinteresētiem pieaugušajiem būs iespēja tuvāk iepazīt dzejnieces, klausīties lasījumus un uzzināt daudz ko jaunu par mūsu valodām.

Heli Lāksonena Somijā ir viena no vispopulārākajām dzejniecēm, kuru lasītāji un klausītāji mīl par asprātību, sirsnību un drosmi atrast dzeju vienkāršajā ikdienas dzīvē. Latvijā lielu interesi un Literatūras gada balvu izpelnījās Guntara Godiņa atdzejotā Heli Lāksonenas grāmata «Kad gos smei» (2012), kas ir piedzīvojusi vairākus papildmetienus. Heli Lāksonena dzejoļus raksta dienvidrietumu somu valodas dialektā, bet atdzejotājs Guntars Godiņš tos tulko, izmantojot Vidzemes lībiskās izloksnes iezīmes. «Piec ait kalnam» viņš līdzi devis arī vārdnīciņu, pievēršot bērnu uzmanību valodas bagātībām - faktam, ka ikvienā valodā ir daudz «mazo valodiņu» jeb dialektu un izlokšņu, kurās runā cilvēki dažādos novados.

Lēlo Tungala ir vispazīstamākā bērnu dzejniece un rakstniece Igaunijā. Viņas daiļradi raksturo optimisms, dzīvesprieks un tiešums, atjautība un humors, negaidītas vārdu spēles un no aizspriedumiem brīva attieksme pret valodu. Viņa ir arī bērnu žurnāla redaktore. Lēlo Tungala izdevusi vairāk nekā 50 grāmatu bērniem, līdztekus rakstot arī dzeju pieaugušajiem, lugas, mācību grāmatas, dziesmu tekstus, operas un muzikālo uzvedumu libretus. Daudzi Lēlo Tungalas dzejoļi pārtapuši dziesmās. Viena no filmām, ar ko Igaunija sagaidīs savas valsts simtgadi, būs viņas bērnības atmiņu grāmatas «Biedrs bērns» ekranizācija. Maijā Igaunijā iznāks Ineses Zanderes dzejoļu krājums «Līze Analīze un citi slimnīcas skaitāmpanti», kuru atdzejojuši Guntars Godiņš un Lēlo Tungala.

Lēlo Tungala
Lēlo Tungala Foto: LETA

Programma:

26. aprīlī plkst. 11.00 Zvejniekciema vidusskola, Atpūtas iela 1

plkst. 14.00 Limbažu Galvenā bibliotēka, Parka iela 23

27. aprīlī plkst. 10.20 Ziemeļvalstu ģimnāzija, Paula Lejiņa iela 12

plkst. 12.00 Rīgas Igauņu pamatskola, Atgāzenes iela 26

plkst. 18.00 Rīgā, Birojnīcā, Dzirnavu iela 84 k-2 (Berga Bazārs)

28. aprīlī plkst. 10.00 Talsu Bērnu bibliotēka, Lielā iela 27

plkst. 14.00 Saldus pilsētas bibliotēka, Tūristu iela 3

29. aprīlī plkst. 11.00 Kuldīgas Galvenā bibliotēka

Pasākumu atbalsta: Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, izdevniecība «Liels un mazs», FILI, Poetry Ride, Somijas vēstniecība Latvijā, Ziemeļvalstu Rakstnieku braucienu atbalsta programma, Igaunijas Kultūras kapitāla fonds, Somijas J. Rozentāla biedrība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu