Dokinsa ateisma manifests arābiski lejupielādēts 10 miljonus reižu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Neautorizēts slavenā angļu biologa Ričarda Dokinsa (Richard Dawkins) grāmatas «Dieva delūzija» («The God Delusion») tulkojums arābu valodā PDF formātā lejupielādēts jau 10 miljonus reižu, ziņo ārvalstu prese. To pirms pāris gadiem iztulkojis Zviedrijā dzīvojošs irākiešu emigrants Basams Al Bagdadi.

Diskusija starp tiem, kas sevi uzskata par reliģioziem cilvēkiem, un tiem, kuri tādi nav, pēdējos gados ir kļuvusi ļoti pamanāma. Viens no šīs diskusijas skaļiem iniciatoriem un līderiem ir tieši Dokinss. Savu ateismā balstīto pozīciju šajā jautājumā viņš ir formulējis vairākās populārās grāmatās, no kurām populārākā (izdota arī latviešu valodā) ir «Dieva delūzija».

Grāmatā 75 gadus vecais Dokinss gan pierāda to, ka Dievs neeksistē, gan arī analizē visas pasaules reliģijas, īpaši kritizējot arī islāmu.

Tiek ziņots, ka 30 procentu no lejupielādētajiem failiem ir reģistrēti Saūda Arābijā.

Basams Al Bagdadi atklājis, ka pirmajā dienā grāmatu lejupielādēja 1000 interesentu, vēlāk ar saiti uz to daloties ar citiem un uzaudzējot lejupielādēto grāmatu skaitu līdz 10 miljoniem.

Drīz arī sekoja nāves draudi, un tulkotājs bijis spiests uz brīdi slēgt savu blogu.

Foto: publicitātes

Arābu valodas tulkojumā Basams pierakstījis, ka «šī grāmata ir aizliegta islāmticīgo valstīs». Tomēr, pateicoties internetam, tā ir pieejama visā pasaulē. «Cenzūras tumšie viduslaiki ir pagājuši,» viņš raksta.

Pats Dokinss sākotnēji nav zinājis par šāda tulkojuma eksistenci, līdz 2014. gadā kādā konferencē viņš par to tika informēts. Viņš nav izrādījis nekādus iebildumus.

«Attiecībā uz lielāko daļu no dieviem, kuriem cilvēki jebkad ticējuši, ateisti esam mēs visi. Daži vēl tikai pavirzāmies par vienu dievu tālāk,» tā grāmatā raksta Ričards Dokinss.

«Šī visnotaļ pievilcīgā grāmata par ateismu glaimo, iebiedē, pārliecina un apmulsina.. Kaut kam no tā ir grūti nepiekrist, kaut kas no tā sanikno līdz ārprātam. Patiešām lieliski!» par šo grāmatu savulaik rakstīja izdevums «Sunday Times» (Austrālija).

Grāmatu iespējams lejupielādēt šeit:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu