Kā apmierināt kāri pēc saldumiem?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Cukuru mēs uzņemam gan ar ikdienā dzeramo kafiju un tēju, gan saldumiem. Un, kas īpaši svarīgi, ļoti daudz cukura apēdam, paši to neapzinoties. Vai zināt, cik cukura ir atspirdzinošajos dzērienos, jogurtos, gatavajās mērcēs un kečupos? Vai varat iedomāties, kā ražotāji pamanās cukuriņu nomaskēt?

Viltīgais cukuriņš – uzmundrinoši atklājumi saldummīļiem

Šķiet – kas gan tur tik īpašs? Kāpēc gan mēs nevarētu ēst tik daudz cukura, cik vēlamies? Te laikam vietā atgādināt, ka ar katru jaunu plašai auditorijai pieejamu produktu mēs arvien vairāk uzzinām arī par tā izraisītajām blaknēm. Vēl pirms nieka septiņdesmit gadiem pat ārsti aicināja uzpīpēt, lai mazinātu stresu. Pirms simt gadiem ārsti nervoziem pacientiem parakstīja opija tinktūru. Šodien neviens vairs nešaubās par abu minēto kaitīgumu – un nu ir pienākusi cukura kārta.

Britu pētniece Katarina Basforda (Katherine Bassford) grāmatā «O! Cukuriņš!» («Oh Sugar!») atklāj patiešām satraucošu ainu. Saldumi pēdējos gadu desmitos kļuvuši par neatņemamu mūsu ikdienas sastāvdaļu – izrādās, ka Lielbritānijas iedzīvotāji patērē teju puskilo cukura nedēļā. Tas nav daudz? Vēl pirms nieka pārsimts gadiem vienkāršais cilvēks saldumus dabūja labi ja augstos svētkos. Mūsu pašu latviešu klasiķi ir aprakstījuši, kāds notikums viņu bērnībā bija radinieka no gadatirgus atvestās karameles! Bet mūsdienu Latvijas iedzīvotāju saldumu patēriņš īpaši neatšķiras no pārējās Eiropas. Pieņemšanās svarā ir mazākais ļaunums, ko izraisa saldumu atkarība, autore min vēl piecus iemeslus, kāpēc būtu labi no cukura izvairīties: cukurs liek ēst vairāk, izraisa insulīna rezistenci, paaugstina hronisku slimību risku, atstāj iespaidu uz smadzenēm (īpaši bērniem!) un izraisa atkarību. Jā, jā, grāmatā atrodams arī tests, kuru aizpildot uzzināsiet, vai esat atkarīgs no cukura.

«O! Cukuriņš!»
«O! Cukuriņš!» Foto: publicitātes

Īsts saldummīlis var sašutumā iesaukties: bet ko tad lai dara? Man garšo saldumi! Un tā būs pilnīgi dabiska un normāla reakcija – kā atzīst grāmatas autore, lai kā arī būtu, cukurs organismam ir nepieciešams, vienīgi derētu ierobežot tā daudzumu. Un ar grāmatas «O! Cukuriņš!» palīdzību ikviens saldummīlis uzzinās, kā apmierināt kāri pēc saldumiem ar dabiskiem produktiem un dzīvot laimīgi un veselīgi.

«Grāmatas autore dod noderīgas un praktiskas pamācības, kā atpazīt saldumu atkarību un pakāpeniski atbrīvoties no tās. Iesaku to izlasīt visiem, kas ir atvērti jaunām atklāsmēm un gatavi «pāraudzināt savas smadzenes,» saka endokrinologs Valdis Pīrāgs, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Internās medicīnas klīnikas vadītājs.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Anne Sauka.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu