«Jumava» izdod grāmatu par gaišreģi Eiženu Finku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds «Jumava» laidis klajā dokumentālu liecību krājumu par gaišreģi Eiženu Finku «Rīgas izredzētais Eižens Finks», grāmatas sastādītājs Boriss Ravdins.

Saskaņā ar vēstures liecībām Eižens Finks (1885 – 1958) Rīgā bijis pazīstams jau 1920. gadu sākumā, taču īstie panākumi sākušies 20. gadu vidū, kad it visur runājuši par viņa pareģojumiem: par atentātu pret Musolīni, par Latvijas ārlietu ministra Meierovica, kā arī viņa sievas traģisko nāvi, Latvijas pirmā prezidenta J. Čakstes nāvi.

Pēc žurnāla «Zintnieks» galvenās redaktores Terēzes Laubes teiktā «Eižens Finks ir katra Latvijas iedzīvotāja saprātīgākā un gaišredzīgākā daļa. Cilvēks, kurš iemiesoja un iemieso «šeit un tagad» principu. Kas par to, ka fiziski Eižens Finks dzīvoja 20. gadsimtā (1885-1958)!? Šim gaišreģim nepieder ne pagātne, ne nākotne — Eižens Finks patiesībā dzīvo mūsdienu Latvijā!»

Daudzi materiāli, kā atzīst grāmatas sastādītājs, ņemti no veciem laikrakstiem, šo rakstu leksika un stilistika mūsdienu lasītājiem var likties arhaiska, nepieņemama vai pat smieklīga, bet tas ir darīts ar nolūku, lai grāmatā saglabātu pagājušā gadsimta 20. – 30. gadu latviešu žurnālistikas žanra valodas iezīmes. «Tāpat arī aiz pietātes pret aizgājušiem laikiem un to lieciniekiem, kā arī pašu valodu, kas jūtīgi uztvērusi un atspoguļojusi vēsturi, kā arī laikmeta gaumi,» tā Boriss Rvdins.

Izlasi šo grāmatu, un varbūt no tavas zemapziņas izlauzīsies kāds stars vai pat uzplauks zieds!

Grāmatu meklējiet visās Latvijas grāmatnīcās!

www.jumava.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu