Kā pareizi izturēties pret savu muguru?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Iznākusi Dr. Artūra Ivuškāna grāmata «Vingrinājumi muguras veselībai», kuras atvēršanas svētkos 13. jūlijā būs iespēja noklausīties autora ievadsemināru par muguras veselības saglabāšanu. Kā pareizi izturēties pret savu muguru? Tas nemaz nav grūti, ja apgūst dažas pamatzināšanas! Sportistiem, biroja ļaudīm, skolotājiem, jauniešiem un pensionāriem - itin visiem, kam ir mugurkauls!

Vai cilvēka galvenais balsts ir bagātība, ticība vai mīlestība? Iespējams, ka sava veida stabilitāti tās sniedz, tomēr var neparedzēti mainīties. Visīstākais un uzticamākais balsts ir pašā cilvēkā. Tas ir viņa mugurkauls. Bez tā nav iedomājama ne pilnvērtīga dzīve, ne pārvietošanās telpā. Tāpēc par mugurkaula veselības uzturēšanu jārūpējas kā ikdienā, tā arī (un jo īpaši) fizisku aktivitāšu laikā.

Labi veidota, stipra un muguru stabilizējoša muskulatūra nodrošina pareizu stāju, veido līdzsvaru un pasargā locītavas. Tādēļ mugura un stabilizējošā muskulatūra jāuztur labā fiziskā stāvoklī. Jo spēcīgākas tās ir, jo mazāks ir risks gūt traumas. Sporta zinātnes doktors un fizioterapeits Artūrs Ivuškāns sagatavojis rokasgrāmata muguras veselības saglabāšanai un uzturēšanai – «Vingrinājumi muguras veselībai», un 13. jūlijā plkst. 15.00 – 16.30 sporta zinātnes doktors un fizioterapeits Dr. Artūrs Ivuškāns aicina uz ievadsemināru «Vingrinājumi muguras veselībai», kurā:

* sniegs pamatinformāciju par muguru un tās veselības saglabāšanu,

* piedāvās ieteikumus, kā visefektīvāk izmantot grāmatu «Vingrinājumi muguras veselībai»,

* praktiski demonstrēs, kā pareizi izpildīt muguras vingrinājumus.

Foto: publicitātes

Seminārs notiks SUNFIT klubā, Balasta dambī 1a, Rīgā (Saules akmenī). Dr. Artūrs Ivuškāns ir sporta zinātnes doktors (2014, Tartu Universitāte, Igaunija), LR sertificēts fizioterapeits, kineziologs, Sporta medicīnas un pētniecības nodaļas vadītājs Latvijas Futbola federācijā, Latvijas nacionālās futbola izlases fizioterapeits.

Grāmatā visvairāk uzmanības tiek pievērsts tieši muguras jostas daļai un iegurnim, jo tiem ir būtiska nozīme stājas veidošanā un kustību procesā. Lai nodrošinātu pietiekamu vidukļa, muguras un iegurņa stabilitāti, jānodarbina arī visa vidukļa muskulatūra. Tomēr ar «sešpakas» iegūšanu vien nepietiek – lai nodrošinātu pietiekamu vidukļa, muguras un iegurņa stabilitāti, jāstrādā ar muskulatūru no iegurņa līdz pleciem. Tāpēc grāmatā katram vingrinājumam pievienota informācija par galvenajiem muskuļiem, kuri tiek nodarbināti tā izpildes laikā. Grāmatā sniegta svarīga informācija par to, kā sagatavoties slodzei, kā pareizi elpot un kā «atsildīties».

Tā kā autors ir fizioterapeits, ļoti liels uzsvars grāmatā tiek likts uz pareizu kustību apguvi. Kad tas izdarīts – izveidota bāze –, var sākt ar būtiskāko vingrinājumu apguvi. Vai zinājāt, ka nepietiek mehāniski izpildīt vingrinājumu? Lai tas patiešām būtu efektīvs un panāktu vēlamo rezultātu, ir jāņem vērā vairāki faktori, piemēram, paužu ilgums starp vingrinājumiem, vingrinājumu izpildes biežums vai ilgums utt.

Grāmatā ir četras nodaļas. Tajās doti vingrinājumu apraksti, ilustrācijas un norādījumi par pareizu izpildi. Beigās pievienoti daži jau gatavi vingrinājumu kompleksi, ko vēlāk katrs var papildināt, veidojot sev vispiemērotāko kompleksu.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu