Miris ungāru rakstnieks Pēters Esterhāzi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Pēc ilgas cīņas ar aizkuņģa dziedzera vēzi 66 gadu vecumā miris ungāru romānists Pēters Esterhāzi, kurš tika uzskatīts par vienu no vadošajām figūrām 20. gadsimta ungāru literatūrā, paziņoja viņa darbu izdevniecība.

«Ģimene un izdevniecība «Magyeto Publishing» ar dziļām skumjām informē, ka 2016. gada 14. jūlija pēcpusdienā miris Pēters Esterhāzi,» teikts apgāda vadītāja Kristiāna Ņāri paziņojumā Ungārijas informācijas aģentūrai MTI.

Esterhāzi darbi, no kuriem daudzos pētīti dzīves aspekti komunistu režīma apstākļos, ir tulkoti vairāk nekā 20 valodās.

Esterhāzi piedzima 1950. gadā ungāru aristokrātu ģimenē, kas zaudēja bagātību pēc komunistu režīma nākšanas pie varas Ungārijā 1948.gadā.

Kā kvalificēts matemātiķis viņš septiņdesmitajos gados četrus gadus strādāja Rūpniecības ministrijā, bet pēc tam veltīja savu enerģiju literatūrai.

Viņa pazīstamākais darbs ir 2000. gadā izdotais romāns «Harmonia Caelestis» («Debesu harmonija»), kurā atainota viņa ģimenes vēsture no Austroungārijas laika līdz tās vajāšanai komunistu režīma laikā.

2005. gadā Esterhāzi publicēja šī romāna jaunu versiju, jo bija noskaidrojis, ka viņa tēvs bijis komunistu režīma slepenpolicijas informators.

Esterhāzi darbiem ir raksturīgi dažādi stili, kā arī eksperimentēšana.

Pēdējos gados viņš publiski kritizēja premjerministra Viktora Orbāna labējo valdību par mediju un runas brīvības ierobežošanu.

Pērn oktobrī Esterhāzi paziņoja par viņam diagnosticēto vēzi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu