Izsolīs Trūmena Kapotes pelnus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wiki

Septembrī Losandželosā izsolīs romānu «Breakfast at Tiffany’s» («Brokastis pie «Tifanija«») un «In Cold Blood» («Gluži aukstasinīgi») autora Trūmena Kapotes (Truman Capote) pelnus, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Viņa pelni izgrebtā koka kastē tiks izsolīti septembrī, kad būs pagājuši 32 gadi kopš rakstnieka nāves.

«Dažu slavenību gadījumā tas būtu bezgaumīgi, taču esmu pilnīgi pārliecināts, ka [Kapotem] tas patiktu,» uzskata izsoļu nama «Julien's Auctions» prezidents Darens Džūljens. «Viņam patika gozēties presē un redzēt savu vārdu avīzēs. Es domāju, ka viņš priecātos, ka joprojām spēj nonākt ziņu virsrakstos.»

Kapotes pelni piederēja televīzijas šova «Tonight Show» bijušā vadītāja Džonija Kārsona sievai Džoanai, kuras mantinieki tos nolēmuši izsolīt. Pelnu sākuma cena būs 2000 ASV dolāru (1800 eiro).

Džoana Kārsone bija tuva Kapotes draudzene. Viņa uzņēma rakstnieku savā privātmājā Losandželosā, kur viņš 1984.gadā nomira no aknu slimības. Kapote bija 59 gadus vecs.

Kārsones mantinieki pēc apspriešanās nolēmuši piedāvāt pelnus izsolē kopā ar citām nelaiķes mantām.

«Šajā gadījumā tas ir pilnīgi pieņemami, jo iemieso to, kāds bija Trūmens Kapote un ko viņam patika darīt. Trūmens Džoanai teica, ka negribot, lai viņa pelni stāv plauktā. Šis ir citāds veids, kā ievērot viņa vēlēšanos. Tā tiek turpināti Trūmena Kapotes piedzīvojumi,» sacīja Džūljens.

Tiek prognozēts, ka Kapotes pelnu cena sasniegs 4000 līdz 6000 dolāru (3590 līdz 5380 eiro).

Džūljens norādīja, ka tas būšot pirmais viņam zināmais gadījums, kad izsolē piedāvāti cilvēka pelni. «Tas nekad iepriekš nav noticis,» viņš teica.

Līdzīgākais gadījums esot franču karavadoņa Napoleona dzimumlocekļa un nierakmens izsole, kurā aktieris Viljams Šatners 2006.gadā labdarībai savāca 75 000 dolāru (67 500 eiro).

Kapote, kurš sāka rakstīt daiļliteratūras darbus 11 gadu vecumā, savulaik strādāja žurnālā «New Yorker». Lielākos panākumus viņš guva ar grāmatu «In Cold Blood», bet pēc tam savu slavenības statusu uzturēja ar gozēšanos citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku vidū un parādīšanos televīzijā.

Pēc kremācijas Kapotes pelni tika turēti istabā, kurā viņš nomira. Tie tika nolaupīti divas reizes, taču abos gadījumos tika atgūti.

2013. gadā producenti aicināja atvest Kapotes pelnus uz Brodvejas izrādes «Breakfast at Tiffany’s» pirmizrādi, taču Kārsone, baidoties no vēl viena laupīšanas mēģinājuma, paturēja tos savā savrupmājā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu