Septembrī atklās pirmo lielo Oskaram Vaildam veltīto izstādi Parīzē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia.org

Septembrī atklās pirmo lielo īru rakstniekam Oskaram Vaildam veltīto izstādi Parīzē, vēsta britu laikraksts «The Guardian». Muzeja «Petit Palais» izstādē būs apskatāmi gandrīz 200 eksponāti, tostarp manuskripti, fotogrāfijas, gleznas un rakstnieka personīgie piederumi no publiskām un privātām kolekcijām no visas pasaules.

Apmeklētāji varēs apskatīt rakstnieka lugas «Cik svarīgi būt nopietnam» («The Importance of Being Earnest») manuskriptu un tās izdevniecības eksemplāru, kuru autors veltīja savam tuvam draugam Robertam Rosam ar vārdiem «Ideālas draudzības atspulgs - Robijs».

Vailds, kurš tekoši runāja franču valodā, bija kvēls Francijas kultūras apbrīnotājs un regulāri devās apciemot valsts galvaspilsētu, kur viņš arī 1900. gadā nomira 46 gadu vecumā. Rakstnieks tika padzīts no Lielbritānijas pēc notiesāšanas par homoseksuālismu, tāpēc viņu apglabāja Parīzes Perlašēza kapsētā.

Rakstnieka nāves simtgade Francijā netika svinēta, taču Londonā 2000. gadā tika sarīkotas divas Vailda izstādes.

«Nekad vēl Parīzē nav bijusi liela izstāde par godu Oskaram. (..) Tagad viņa seju izlīmēs metro vilcienos un autobusos. Domāju, ka francūži ir pārsteigti, ka kaut ko tamlīdzīgu iepriekš nav rīkojuši,» laikrakstam «The Guardian» sacīja Vailda mazdēls Merlins Holands, kurš palīdz izstādes veidošanā.

Izstādē varēs apskatīt Vailda sievas Konstances, paša rakstnieka un viņa mīļākā Alfrēda Duglasa portretus.

Romāna «Doriana Greja ģīmetne» («The Picture of Dorian Gray») autoram veltītā izstāde ilgs no 28.septembra līdz nākamā gada 15.janvārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu