Kas atrodas datoram «vēderā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No šodienas grāmatnīcās visā Latvijā iespējams iegādāties somu stāstnieces Lindas Liukasas populārās programmēšanas grāmatas bērniem «Sveika, Rūbij! Programmēšanas piedzīvojumi» otro daļu «Sveika, Rūbij! Ceļojums datora iekšienē». Šis ir jau otrais autores grāmatas izdevums latviešu valodā, ar kura palīdzību bērniem būs iespējams iepazīt aizraujošo programmēšanas pasauli, kā arī uzzināt vairāk par to, kas atrodas datoram iekšpusē.

Grāmatas «Sveika, Rūbij! Ceļojums datora iekšienē» (Hello Ruby: The Great Journey Inside the Computer) autore ir somu stāstniece un datorprogrammētāja Linda Liukasa. 2014. gada pavasarī pirmās grāmatas «Sveika, Rūbij! Programmēšanas piedzīvojumi» (Hello Ruby: Adventures in Coding) iecere kolektīvās finansēšanas platformā Kickstarter savāca ievērojamu summu – 380 000 dolāru un kopš tā laika grāmata ir iemantojusi lielu popularitāti, tulkota vairāk nekā 20 valodās.

Šajā izdevumā stāsts par mazo varoni Rūbiju turpinās. Rūbija nokļūst brīnumainā vietā – datora iekšienē un iegūst jaunus draugus. Grāmatas svarīga sastāvdaļa ir interesanti un radoši uzdevumi.

Autore Linda Liukasa uzsver, ka šī ir pēdējā bērnu paaudze, kas atcerēsies datorus kā kasti ar spožu ekrānu. Grāmata atklāj datora darbošanās principus:» Šis ir radošs skatījums uz neskaitāmajām tehnoloģiskajām ierīcēm un to, kas norisinās mirdzošo, noslēpumaino korpusu iekšienē. Pirms pusotra gadsimta Luiss Kerols iesvieda Alisi brīnumainajā Aizspogulijā. Es sūtu Rūbiju līdzīgā piedzīvojumā: viņa sastapsies gan ar operētājsistēmu, gan ar sīciņajiem bitiem un visu citu, kas tiem pa vidu.» Autore mazos lasītājus iepazīstina ar tehnoloģiju pasauli caur stāstu un atraktīvajiem grāmatas varoņiem, kā arī radošiem uzdevumiem, kuri veicina izpratni par programmēšanu un attīsta algoritmisko domāšanu.

Grāmata paredzēta bērniem no 5 gadu vecuma. Tās ilustrācijas ir veidojusi pati autore. Grāmatu latviešu valodā izdevusi biedrība bērniem «DROŠI un KOŠI». No angļu valodas tulkojusi Aija Biezaite. Grāmatas izdošanu latviešu valodā atbalstījuši AS «Exigen Services Latvia», SIA «Tieto Latvia» un VISMA grupas uzņēmumi Latvijā. Ar Somijas vēstniecības atbalstu 20.decembrī tiks organizēta grāmatas svinīga atklāšana un bērnu interešu izglītības iestādē ROBO HUB notiks Lindas Liukasas vadīta nodarbība bērniem.

Linda Liukasa ir programmētāja, stāstniece un ilustratore no Helsinkiem Somijā. Pēc autores domām, programmēšana ir viena no 21. gadsimta pamatprasmēm un vajadzība pārzināt programmēšanas ābeci ir nenovēršama. Linda ir labi pazīstama programmēšanas pasaulē, viņa jau darbojusies izglītības tehnoloģiju jomā, pirms tai tika dots šāds nosaukums. Viņas TED konferences runai ir vairāk nekā miljons skatījumu. Linda ir dibinājusi globālo projektu Rails Girls, kura ietvaros jaunām sievietēm visā pasaulē tiek mācīti programmēšanas pamati. Dažu gadu laikā brīvprātīgo vadītās meistardarbnīcās vairāk nekā 250 pilsētās programmēšanas pamatus apguvušas vairāk par 10 tūkstošiem sieviešu. Viņa ir strādājusi Ņujorkas Codecademy – programmēšanas izglītības uzņēmumā, kas lepojas ar miljoniem lietotāju visā pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu