Vēl apskatāma Ziemeļvalstu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde «Pa vējam!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Līdz 24. janvārim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāvā ir skatāma Ziemeļvalstu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde «Pa vējam!» (Into the Wind!), informē Silvija Tretjakova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja.

2016. gada vasaras sākumā Ziemeļvalstu Bērnu un jauniešu dienu ietvaros Berlīnes kultūras aģentūra Kulturkind sadarbībā ar Ziemeļvalstu māju Reikjavīkā sarīkoja pirmo bērnu grāmatu ilustrāciju izstādi «Pa vējam!». Tajā septiņpadsmit ilustratori no Ālandu salām, Dānijas, Fēru salām, Grenlandes, Islandes, Lapzemes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas iepazīstināja ar saviem darbiem, kurus visus vieno senas tradīcijas, izcila tehniskā realizācija un neticami augsts mākslinieciskās izteiksmes līmenis.

Izstāde ir apzināti veidota pēc iespējas daudzveidīga, sasaucoties ar Ziemeļeiropas kontrastiem bagāto dabu un vizuālā naratīva mākslu, kurai šajā reģionā ir gara vēsture. Tāpat šī iniciatīva pauž arī ziemeļnieku nelokāmo pārliecību, ka pret bērniem un jauniešiem ir jāizturas ar cieņu. Ziemeļvalstu literatūra un ilustrācijas iedrošina bērnus un jauniešus domāt patstāvīgi un attīstīt savu iztēli, mudinot tos būt drosmīgiem, brīviem un nepieradinātiem savās domās un sajūtās - tāpat kā vējš.

Foto: publicitātes

Izstādē ir apskatāmi Hannamāri Karolīnas Ruohonenas, Lilianas Bregeres, Dortes Karrebekas, Bardura Oskarsona, Lindas Bundestāmas, Jennijas Lukanderes, Nuka Konrāda Gotfredsena, Rānas Flīgenringas, Kristīnas Ragnas Gunnarsdotiras, Pēra Dīpviga, Stīana Hola, Eivinda Tūrsētera, Siselas Hūrndālas, Māretas Annes Sāras, Sāras Lundbergas, Svena Nūrdkvista un Jākoba Vegēliusa darbi.

No izstādē redzamajiem ilustratoriem Latvijā publicētas Svena Nūrdkvista grāmatas «Kad Finduss bija maziņš un pazudis»; «Petsona Ziemassvētku ciemiņi»; viņa ilustrētā Jūlijas Vieslanderes grāmatu sērija par «Mūmammu», kas Latvijas Bērnu žūrijas vērtējumā ieguvušas visaugstāko mazo lasītāju atzinību, ilustrācijām šajā vērtējumā bija ļoti nozīmīga vieta. Latvijas lasītāji ir iepazīstināti arī ar Lindas Bundestāmas ilustrāciju mākslu Ulfa Starka dzejoļu krājumam «Diktators».

Izdevēji un tulkotāji aicināti pievērst uzmanību arī citām ziemeļnieku ilustrētajām grāmatām, jo arī teksta ziņā tie ir augstvērtīgi literārie darbi. Apmeklētājiem būs iespēja ieraudzīt nianses, kas attēlu padara bagātīgi lasāmu. Latvijas grāmatu mākslu varētu pozitīvi ietekmēt iespēja salīdzināt Ziemeļvalstu vadošo ilustratoru daudzveidīgo sniegumu.

Izstādi atbalsta: Ziemeļvalstu māja Islandē, Ziemeļvalstu Ministru padome, Dānijas mākslas fonds, Zviedrijas Mākslas padome. Izstādi Latvijā organizē: Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Izstādes darba laiki: P.-Pk. 9.00-20.00; S.-Sv. 10.00-17.00 Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu