Monika Zīle "Lilija"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Lai nu kurā vīrietī, bet Aleksandrā nu gan Benigna nesaskatīja mīlnieku. Tomēr bija noticis tā, ka tieši viņš tagad dzēsa ugunsgrēku, kurš tik ilgi bija plosījis "belindas" toņa noteicējas miesu."

…Staltajai, iznesīgajai Lindai Blūmentālei viņas piecdesmit gados, šķiet, ir viss, lai varētu justies laimīga: stipra ģimene, kas grasās izveidoties par “klanu” ar ietekmīgu vārdu Latvijas modes industrijā, lepna savrupmāja – visas nomaļās Pārdaugavas apbrīnas objekts, stabils un uzticams draugs mūža nogalei… Tad kāpēc gan Lindai gluži vai zūd zeme zem kājām, savā ielā ieraugot jaunu vīrieti ar tik pazīstami lepni atmestu galvu un iedzimtu pašcieņu stājā? Un kāpēc Georgs Engelmanis – tas ir viņš! – visu mūžu meklē vienvienīgu sievieti ar puķes vārdu? Un kāpēc Lindai šķiet, ka viņas maigajam dēlam Guntaram tikusi vien puse no viņas, mātes, dāvātās likteņa laimes? Dzīves līnijas mijas un krustojas, ir daudz nejaušu likumsakarību un likumsakarīgu nejaušību – kā jau romānā. Kā dzīvē. Būdama dzīvesgudra un talantīga publiciste, autore mūs iepazīstina un pārsteidz arī ar dzīves ēnas pusēm – morālas degradācijas iespēju bezdibeņiem un konkurences vilku likumiem, par kādiem zinām – “tā nevar būt, tāpēc ka nevar būt”. Bet arī tas diemžēl ir mūsu laiks. Un mēs šo biezo grāmatu izlasām vienā elpas vilcienā. Populārā žurnāliste, politiķe, sabiedriskā darbiniece Monika Zīle dzimusi Rēzeknes rajona Petuškos – sādžā, kura tagad dzīvo vien cilvēku atmiņās. Monika Zīle bijusi cienīta un mīlēta laikraksta “Padomju Jaunatne” (1978–1987) un žurnāla “Sieviete” (1987–1998) galvenā redaktore – viņas laikā šie izdevumi uzšūpoti popularitātes viļņa augstumos. Bijusi LR Saeimas deputāte. Tagad strādā par “Latvijas Avīzes” galvenā redaktora vietnieci. Līdztekus darbam presē Monika Zīle kopš 1980. gada pievērsusies prozas un lugu rakstīšanai. Ir vairāku romānu, stāstu krājumu, lugu autore – virkni lugu iestudējuši Latvijas amatierteātri, arī Liepājas teātris. M. Zīle ir TV seriāla “Tumsas puķe” (1998) scenārija autore. Romānu “Lilija” 1999. un 2000. gadā divās atsevišķās grāmatās izdevis apgāds “Lauku Avīze”. Apgāda "Zvaigzne ABC" izdotā Monikas Zīles romāna “Lilija” mākslinieks ir Aigars Truhins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu