Džona Grišama “Bez Ziemassvētkiem?” – īstā lasāmviela, svētkus gaidot

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī Ziemassvētku svinības un gatavošanās tām nereti pārtop par visai komerciālu pasākumu, kura organizēšanā ārišķīgais dominē pār svētku garīgo nozīmi, Ziemassvētku svinēšanas tradīcija ir spēcīgi iesakņojusies cilvēku apziņā. Bet kāds pavisam parasts pusmūža laulātais pāris nolemj rīkoties citādi – Ziemassvētkus nesvinēt, jo viņu meita ir pieaugusi un devusies projām no ģimenes mājām. Bet izrādās, ka nesvinēt Ziemassvētkus ir daudz sarežģītāk nekā svinēt.

Gan vīram, gan sievai jāsastopas ar kaimiņu neizpratni un pat nosodījumu, tomēr viņu apņēmība tradicionālās mājas izrotāšanas un Ziemassvētku eglītes pušķošanas vietā doties eksotiskā ceļojumā ir nelokāma. Tad pēkšņi visi plāni jūk, jo meita negaidot nolemj paviesoties vecāku mājās, turklāt ved sev līdzi draugu, lai… parādītu viņam īstas tradicionālās Ziemassvētku svinības. Grāmatas autors prot gan trāpīgi paironizēt par cilvēku aizspriedumainību un vēlmi jaukties citu dzīvē, gan arī uzburt patiesas labestības un īstu svētku noskaņu. Slavenais amerikāņu rakstnieks Džons Grišams (John Grisham), kurš Latvijas lasītājiem jau labi pazīstams kā justīcijas līkločiem veltītu romānu autors, romānā “Bez Ziemassvētkiem?” (“SKIPPING CHRISTMAS”) atklāj gluži jaunu, bet ne mazāk saistošu sava talanta šķautni. “Bez Ziemassvētkiem?” ir sirsnīgs, asprātīgs un dzīvesprieka piepildīts romāns – par Ziemassvētkiem, par mums... Džona Grišama romānu “Bez Ziemassvētkiem?” (148 lpp.) tulkojusi Inguna Brože, grāmatas mākslinieks ir Arnis Zariņš. Sagatavošanā ir vēl viena Džona Grišama sarakstīta grāmata – reālistisks psiholoģiskais romāns “Balti krāsotā māja” (“THE PAINTED HOUSE”). “Balti krāsotā māja” ir tēlains Džona Grišama vēstījums par Arkanzasas (ASV) laukiem septiņus gadus veca zēna skatījumā. Daudzi zēna spriedumi gan ir tikpat nopietni un pamatoti kā pieaugušajiem. Romāna darbība norisinās 20. gadsimta piecdesmito gadu sākumā. Čendleri ir Blekoukas fermeri, kuri, tāpat kā citi reģiona iedzīvotāji nodarbojas ar kokvilnas audzēšanu. Viņu pasaule ir skarba, bet tomēr valdzinoša un pārsteidzošiem notikumiem piepildīta… Džona Grišama romānu “Balti krāsotā māja” tulkojis Allens Pempers.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu