Mārgareta Atvuda “Oriksa un Kreiks”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sērijā ““Atēnas” bibliotēka” iznācis kanādiešu rakstnieces Mārgaretas Atvudas jaunākais romāns “Oriksa un Kreiks” Silvijas Brices tulkojumā. Mārgaretas Atvudas grāmatas ir saņēmušas vairākas nozīmīgas literāras balvas un tulkotas vairāk nekā 30 valodās. Apgāds “Atēna” izdevis M. Atvudas romānus “Iznirstot”, “Dāma pareģe”, “Aklais slepkava” (2000. gadā apbalvots ar Bukera prēmiju), “Kaķacs” un stāstu krājumu “Realitātes šovs”.

“Oriksa un Kreiks” ir viņas vienpadsmitais romāns un nominēts prestižajai 2003. gada Bukera balvai, ko pasniegs 14. oktobrī. Mārgaretas Atvudas aizraujošā romāna galvenais varonis dēvē sevi par Sniegavīru. Romāna sākumā viņš guļ koka zaros, ietinies vecā palagā, apraud savu mīļoto Oriksu un savu labāko draugu Kreiku un pamazām mirst badā. Pārtiku viņš meklē postažā, kur mudž kukaiņi un kur savādi dzīvnieki – cūkani un vilkuņi – siro pa plēbijām, parasto cilvēku dzīvesvietām, un pa Teritorijām, kur mituši tikai izredzētie. Sniegavīrs cenšas atcerēties, kas noticis, un atmiņu ainas iesniedzas gadu desmitiem tālā pagātnē. Kā viss varējis tik strauji sabrukt? Kāpēc viņam nav atlicis nekas cits kā vien mokošas atmiņas? Tiesa, ir vēl arī zaļacainie Kreika Bērni, kas uzlūko viņu kā sava veida briesmoni. Sniegavīrs meklē atbildes uz šiem jautājumiem, dodamies ceļojumā, kas ved gan atpakaļ pagātnē, gan uz Kreika augsto tehnoloģiju svētnīcu, kur par postu pasaulei īstenots viņa “Parodīzes” projekts. No šokējoša materiāla veidodama aizraujošu stāstu, likdama lietā savu asprātību un drūmo humoru, Mārgareta Atvuda rāda mums ne sevišķi brīnišķīgu jaunu pasauli, savādu, tomēr absolūti ticamu telpu, kuras iemītnieki rādīsies lasītājam sapņos vēl ilgi pēc tam, kad būs aizvērta pēdējā šīs grāmatas lappuse. Mārgareta Atvuda ir savas meistarības pilnbriedā. ““Oriksā un Kreikā” Atvuda ir savas meistarības pilnbriedā – baisa, vēsa, skarbi asprātīga, tomēr romāns ir saviļņojošs un tajā iemirdzas īsta dzeja.” (“The Independent”) “Pirmais dižais romāns jaunajā gadu tūkstotī.” (“Newsday”) “Atvudas izcilais stāstītājas talants nekad nav izpaudies iespaidīgāk.” (“Toronto Star”)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu