Piešķirta Gada balva literatūrā (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izvērtējot 52 pērn izdotās grāmatas, piešķirta Gada balva par izcilu devumu literatūrā pagājušajā gadā.

Šo tradīciju 2001. gadā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu aizsāka Latvijas Rakstnieku savienība.

Šogad Gada balvas laureāti ir: dzejā – Jānis Rokpelnis par dzejoļu krājumu „Vārti”, kas iekļauts grāmatā „Dzeja” (Atēna, 2004), prozā – Inga Ābele par stāstu krājumu „Sniega laika piezīmes” (Atēna, 2004), dramaturģijā – Māra Zālīte par lugu „Zemes nodoklis”, kas iestudēta Dailes un Krievu Drāmas teātrī un publicēta M.Zālītes lugu krājumā (Atēna, 2004), literatūrā bērniem – Jānis Jurkāns par romānu jaunajiem lasītājiem „Nirējs” (Zvaigzne ABC, 2004), atdzejā – Vizma Belševica par krājumu „Atdzeja” (Atēna, 2004), tulkošanā – Silvija Brice par vairākiem 2004. gadā publicētiem tulkojumiem no angļu, vācu un poļu valodas. Par gada spilgtāko debiju apbalvots dzejoļu krājuma „Asaru gāze” (Neputns, 2004) un lugas „Lielās paslēpes” (Zvaigzne ABC, 2004) autors Ronalds Briedis. Šogad iedibinātā Žūrijas speciālā balva piešķirta Jānim Lejiņam par vērienīgu un būtisku latviešu nacionālās vēstures un pašapziņas revīziju augstvērtīgas lielprozas formātā – topošās triloģijas „Zīmogs sarkanā vaskā” otrajā daļā „Ķēniņš” (Karogs, 2004).

Līdzās gada literārā devuma izvērtēšanai tika spriests arī par mūža ieguldījumu literatūrā un tulkošanā. Šogad balvu par mūža ieguldījumu saņem literatūrkritiķe, ilggadēja latviešu dzejas recenzente un grāmatu redaktore Inta Čaklā un tulkotājs no lietuviešu, baltkrievu, krievu un ukraiņu valodas Talrids Rullis. Kopš Gada balvas literatūrā iedibināšanas par mūža ieguldījumu to jau saņēmuši dzejnieki Imants Ziedonis, Andrejs Eglītis, Vizma Belševica, Ludmila Azarova un tulkotāji Paulis Kalva, Ābrams Feldhūns, Radegasts Paroleks, Manfrēds Pēters Heins.

Gada balvu literatūrā finansiāli atbalsta VKKF, "Gerkens un partneri", "SB Siltumtehnika". Balvas apjoms par izcilu devumu literatūrā pagājušajā gadā ir 500 latu, balvas apjoms par mūža ieguldījumu literatūrā un tulkošanā – 1000 latu (pēc nodokļu nomaksas). Balvu pasniegšanas sarīkojums notiks 8. aprīlī.

Žūrijas darbā šogad piedalījās Ēriks Hānbergs, Liāna Langa, Marta Grēviņa-Dziļuma, Laima Muktupāvela, Ieva Kolmane, Dainis Grīnvalds, Dace Meiere, Inta Čaklā, Lita Silova, Jānis Zālītis, Anita Rožkalne un Margita Gūtmane.

Žurnāla "Karogs" galvenā redaktore Ieva Kolmane, komentējot žūrijas lēmumu, uzsver: „Būtiskākais ir „izcilības” kritērijs. Tiesa, visai miglains. Dažās nominācijās acumirklī top skaidrs, kuri no pieteiktajiem iepriekšējā gada darbiem tādu apzīmējumu pelnījuši, atliek tikai piemeklēt argumentus. Gadās jomas, kurās par patiesi izcilu negribas nodēvēt neko, bet gadās, ka piemeklētie argumenti pierāda pavisam atšķirīgu izcilību. Piemēram, spilgts tradīcijas paraugs un novatorisms. Ko atbalstīt?”

Rakstniece Margita Gūtmane atzīst: „Kopiespaids par 2004. gadā izdoto literatūru ir labs. Īpaši spēcīga konkurence bija prozā un dzejā, kur līdzās apbalvotajām grāmatām bija vairāki ne mazāk vērtīgi darbi, un katrs no tiem citā kontekstā vai situācijā varētu izrādīties uzvarētājs. Diemžēl apgādi bija iesnieguši maz grāmatu literatūrkritikā un literatūrzinātnē. Šis tukšums nozīmē, ka grāmatās neparādās mūsdienu uzskati par literatūru, nav iespējas izsekot, kā mainās nostāja, piemēram, salīdzinot ar 30. gadu vai padomju laika vērtējumiem, izpaliek šodienas attieksme. Labāk pārstāvētas varēja būt arī grāmatas bērniem. Esmu sevišķi gandarīta par abām balvām, kas piešķirtas par mūža ieguldījumu, jo tās ir ļoti pelnītas. Žūrija lēmumu pieņēma balsojot, tomēr var teikt, ka šogad vērtējumos valdīja diezgan liela vienprātība.”

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu