«Latvijas Grāmatu izstādē» jaunums - «Rakstnieka viesistaba»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lai bagātinātu «Latvijas Grāmatu izstādes 2017», kas notiks no 24. līdz 26. februārim Ķīpsalā, kultūras programmu un apmeklētājiem būtu vēl lielākas iespējas tikties ar iemīļotiem rakstniekiem un kultūras darbiniekiem, šogad visi laipni gaidīti omulīgajā un viesmīlīgajā «Rakstnieka viesistabā».

Piektdien, 24. februārī, plkst. 15 dzimtas likteņstāstus ritinās un ar saviem lasītājiem sarunāsies Biruta Eglīte grāmatas «Ceturtais bauslis» prezentācijā. Savukārt Sandra un Valdis Ošiņi iepazīstinās ar vairāku gadu garumā loloto grāmatu «Eiropas vēsture latviešu virtuvē», kura ir bloga www.garsigalatvija.lv recepšu izlase un tapusi sadarbībā ar «Lauku Avīzi».

Vēl tikko godinājām un jubilejas koncertos sveicām Latvijas estrādes leģendu Viktoru Lapčenoku. Nu kārta grāmatai par iemīļoto mākslinieku. Sestdien, 25. februārī, plkst. 12 «Rakstnieka viesistabā» būs muzikāli ciemiņi – bundzinieks, producents un dziesmu tekstu autors Guntars Račs, izdevniecības «Upe tuviem un tāliem» direktore Iveta Mielava, kā arī Viktoram Lapčenokam veltītās grāmatas «Izredzēts» autore – Sandra Landorfa.

Apvienojoties četrām jaunām latgaliešu dzejniecēm Janai Skrivļai-Čeverei, Ligijai Purinašai, Dagnijai Dudarjonokai, Guntai Naglei un māksliniecei Ilzei Gailānei, pagājušā gada beigās klajā nāca neparasts latgaliešu krāsojamais dzejoļu krājums pieaugušajiem «Linejis» jeb «Līnijas». Nu laiks arī «Latvijas Grāmatu izstādes 2017» apmeklētājiem palūkoties uz latgaliešu veikumu. 25. februārī plkst. 13.00 «Latgolys Studentu centrs» aicina uz tikšanos ar grāmatas autorēm.

Divas sievietes, divas rakstnieces, kuras ir piesaistījušas daudzu uzmanību un ar kurām noteikti ir vēlme tikties vaigā, pārrunāt lasīto un dzirdēto, uzzināt viedokli par tikko iznākušajām grāmatām. Inga Ābele, Andra Manfelde un «Dienas Grāmata» 25. februārī plkst. 14.00 lasītmīļus gaidīs uz autogrāfu stundu.

Sestdienas pēcpusdienā plkst. 16.00 «Rakstnieka viesistabā» ar dzejoļiem, kas ir radušies dažādos laika posmos, «Divu draugu» eseju ciklu viesosies mūziķis un mākslinieks Igo. Dzejas krājums «Debesis karstas» ar Igo zīmējumiem un grafikām jau ir labi zināms viņa cienītāju lokam, taču dzirdēt mākslinieku lasām dzeju allaž ir kā jauns, tīkams piedzīvojums. Daudzi grāmatā atrodamie dzejoļi ir kļuvuši par pamatu Igo dziedātajām dziesmām ar Jāņa Strazda un Valta Pūces mūziku. Jāpiemin arī iespēja iegādāties mākslinieka veidoto kalendāru un tikt pie autogrāfa.

25. februāra programmu «Rakstnieka viesistabā» plkst. 17.00 noslēgs LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta apgāds, kas «Latvijas Grāmatu izstādē» piedalās pirmo reizi. «8 ½ grāmatas» – tā sauksies pasākums, kurā piedalīsies LU LFMI pētnieki, prezentējot četras 2016. gadā izdotās grāmatas – Anitas Rožkalnes monogrāfiju «Kārļa Zariņa burvju aplis», Anitas Vaivades pētījumu «Nemateriālais kultūras mantojums starptautiskajās un Latvijas tiesībās», kā arī divas ārzemēs izdotās grāmatas – Benedikta Kalnača monogrāfiju «20th Century Baltic Drama: Postcolonial Narratives, Decolonial Options», par kuru nupat saņemts Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Atzinības raksts, un Kārļa Vērdiņa un Jāņa Ozoliņa sastādīto grāmatu «Queer Stories of Europe». Būs ne tikai nopietnas sarunas, bet arī muzikālas performances un loterija. Pasākumu vadīs Egils Stalidzāns – «Laiks Ziedonim 2016» laureāts zinātnē nominācijā «Taureņu uzbrukums».

Svētdienas rītu plkst. 11.00 sāksim ar mīļu ciemiņu – dziedātāja Igo mammu Irinu Tīri, kurai šis ir jubilejas gads – apritēs 80 gadi! Māksliniece, kura ir uzticīga vēju pilsētai Liepājai, «Rakstnieka viesistabas» apmeklētājus iepazīstinās un daudz interesanta atklās par pilsētu, stāstot un rādot savu grāmatu «Liepāja grafikās».

Savukārt 26. februārī plkst. 13.00 «Tellyourstory» aicina ģimenes uz pasākumu «Mēs katrs esam sava stāsta autors», kurā varēs satikt attīstošās sarunu spēles «Stāstu stāstiem izstāstīju» un spēles pāriem «Parunāsim?!» līdzautori Zani Veinbergu. Būs iespēja uzzināt par spēlēm, par tās mērķiem un praktiski izspēlēt «Stāstu stāstiem izstāstīju» kartiņas.

Spēļu, aizrautības, azarta un draiskulības gaisotne nekur nezudīs arī pēc «Tellyourstory» pasākuma, jo plkst. 14.00 stafeti pārņems māksliniece, bērnu grāmatu autore Iveta Vecenāne. Daudzi ir iemīļojuši viņas grāmatas «Mans vectētiņš Antontiņš» un «Vectētiņš Antontiņš un mēs» un to izteiksmīgos varoņus. Iveta Vecenāne ir lieliska stāstniece, kura «Rakstnieka viesistabas» ciemiņus aizvedīs piedzīvojumiem bagātā un raibā grāmatu pasaulē.

Vai gan kādus komentārus prasa aktiera Andra Buļa vārds?! Ar viņa dzejas lasījumiem un sarunām par dzīvi plkst. 15.00 noslēgsies trīs dienu kultūras programma «Rakstnieka viesistabā». Andris Bulis gaidīs savus cienītājus viesos!

Savukārt Krievijas kultūru, rakstniecību «Rakstnieka viesistabā» pārstāvēs vairāki autori – Aleksandra Ļitvina, Jeļena Sokoveņina, Sergejs Vorobjovs, Jevgēnijs Kostins, Vera Skorobogatova un Igors Žukovs. Detalizētu izstādes pasākumu programmu skatiet šeit:

www.bt1.lv

Kā zināms, no 24. līdz 26. februārim Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – izstāde «Latvijas Grāmatu izstāde 2017», kurā daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās Latvijas un ārvalstu izdevniecības. Šogad izstādē vēl plašāka kultūras un izklaides pasākumu programma gan lieliem, gan maziem – visās trīs izstādes dienās darbosies «Lielā skatuve», «Jautrā lasītava», «Rakstnieka viesistaba».

«Latvijas Grāmatu izstādi» rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Vienlaikus Ķīpsalā notiek arī izglītības izstāde «Skola 2017», kas piedāvā visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēs. Vairāk: www.bt1.lv/skola

Izstādes «Latvijas Grāmatu izstāde 2017» darbalaiks:

24.–25. februāris plkst. 10.00–18.00

26. februāris plkst. 10.00–17.00

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu