“Lamančas atjautīgais idalgo dons Kihots” (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

“Lamančas atjautīgais idalgo dons Kihots” ir pasaules klasika un pasaules iemīļots stāsts par apkārt klejojošu ekscentrisku bruņinieku un viņa pieticīgo kompanjonu Sančo Pansu.

Alonso Kihana ir ikdienišķs kungs, kurš salasījies pārāk daudz bruņinieku stāstu un nolemj sekot šo bruņinieku paraugam. Nodēvējis sevi par Lamančas donu Kihotu, notīrījis rūsu un pelējumus no bruņutērpa, ar papes cepuri galvā viņš sēžas uz sava klepera, lai dotos pasaulē apkarot netaisnību. Grāmatas otrā daļa ir pilnīgs pretstats pirmajai daļai. Un lasītājam netop skaidrs, kurš par kuru smejas, jo šajā šarādē esam vienlaikus gan spēlētāji, gan skatītāji.

Neskatoties uz humoru, draiskulību un literārismu, romāns stāsta par cilvēka attiecībām ar dzīves realitātēm. Dialogi ar Sančo Pansu ir vieni no valdzinošākajiem pasaules literatūrā un pārspēj jebkuru literatūras attēlojumu. Darbs ir tik pilns ideju, ka iztur mūžības pārbaudes un meklējumus. Šis ir darbs, kas pārved pāri tiltam no viduslaikiem uz moderno literatūru.

Grāmatu ievada Kultūras ministres Helēnas Demakovas priekšvārds. Grāmatu no spāņu valodas tulkojis Konstantīns Raudive. Grāmatas mākslinieciskais noformējums – Valdis Villerušs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu