Klajā nāk Aspazijas Kopoto rakstu pirmais sējums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: memorialiemuzeji.lv

8. martā Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notika Aspazijas Kopoto rakstu pirmā sējuma atvēršanas svētki. Aspazijas Kopoto rakstu pirmajā sējumā iekļautas Aspazijas agrīnās drāmas, kas tapušas, publicētas vai iestudētas līdz 1901.gadam - «Atriebēja», «Vaidelote», «Zaudētas tiesības», «Neaizsniegts mērķis», «Ragana» un «Zeltīte».

Grāmatā ietverts arī pirmā sējumu ievada sastādītājas un zinātniskās redaktores Ausmas Cimdiņas «Priekšvārds» un «Ieskats Aspazijas biogrāfijā. Jaunības gadi». Pielikumā publicēts Artura Skuteļa pārskats par agrīno Aspazijas lugu iestudējumu vēsturi no pirmsākumiem līdz mūsdienām un Aspazijas agrīno lugu iestudējumu hronika, kas ļauj izsekot šo drāmu skatuves dzīvei un sniedz vērtīgu kultūrvēsturisku informāciju par Latvijas un latviešu teātra dzīves norisēm Latvijā un ārzemēs.

Apkopojot informāciju par dažādu teātru uzvedumiem Latvijā un ārzemēs, noskaidrots, ka Aspazijas agrīnās lugas pieredzējušas 294 dažādus iestudējumus.

Laužot Aspazijas Kopoto rakstu izdošanas tradīciju, tos sākot ar dzeju, šie Kopotie raksti LU Akadēmiskā apgāda izdevumā sākas ar dramaturģiju, uzsverot Aspazijas literatūrvēsturisko nozīmi latviešu drāmas attīstībā, kā arī viņas drāmu mūsdienīgumu tematikas, problemātikas, dzīves un apziņas realitātē sakņoto dramatisko konfliktu asredzībā, skaidroja Aspazijas Kopoto rakstu sastādītāja profesore Ausma Cimdiņa.

Aspazijas Kopoto rakstu akadēmiskā izdevuma desmit sējumi ir izstrādāti atbilstoši «Latvijai 100» garam, par galveno mērķi izvirzot nacionālo dārgumu aktualizēšanu, izpēti un iesaisti mūsdienu zinātnes, izglītības un kultūras procesos, LU humanitārās kultūras profila atpazīstamības vairošanu, valstiski nozīmīgu zinātnes, kultūras un izglītības kopprojektu realizāciju, apvienojot vairāku valsts zinātniski pētniecisko un kultūras institūciju, kā arī privātpersonu iniciatīvas. Projekta īstenošanā iesaistītās institūcijas: LU Akadēmiskais apgāds, LU Humanitāro zinātņu fakultāte, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, LU Akadēmiskā bibliotēka, Rakstniecības un mūzikas muzejs u. c.

Aspazijas Kopoto rakstu 1. sējums nāk klajā ar Latvijas Universitātes, Valsts pētījumu programmas «Letonika» un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu