Kas no latviešu literatūras būtu jātulko pasaulei (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc kultūras ministres Helēnas Demakovas iniciatīvas piektdien, 9. jūnijā, notiks konference, kas veltīta latviešu literatūras atzītāko darbu apzināšanai, to tulkošanas problēmām un perspektīvām - „Atrasts tulkošanai: atklātais un atklājamais latviešu literatūrā”.

Kultūras ministrija konferenci organizē sadarbībā ar Latvijas Literatūras centru, Latvijas Rakstnieku savienību, Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūtu, LU Letonikas centru, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeju. Konference viesnīcā „Alberts” (Rīgā, Dzirnavu ielā 33) sāksies plkst. 10.

Konferencē tiks paziņoti aptaujas „LATVIEŠU LITERATŪRAS 100+1” rezultāti. Veicot dažādu jomu ekspertu aptauju, ar balsošanas palīdzību ir izvēlēts simt viens visu laiku izcilākais darbs latviešu literatūrā. Par šīs aptaujas norisi un rezultātiem informēs Latvijas Universitātes pētnieks un literatūrzinātnieks Raimonds Briedis.

Konferences mērķis ir apzināt latviešu literatūras nozīmīgāko darbu kopumu un sabiedrībā aktivizēt viedokļu apmaiņu par latviešu literatūras konvertējamību dažādu valstu kultūras vidēs un valodās, kā arī pievērsties jau tapušo tulkojumu kvalitātes jautājumiem. Situācijā, kad Latvijas autoru darbi un to fragmenti arvien vairāk tiek tulkoti svešvalodās, radusies nepieciešamība publiski diskutēt par kvalitātes kritērijiem un priekšnosacījumiem augstvērtīgu tulkojumu tapšanai. Turklāt, lai gan tulkojumi vienmēr paredzēti noteiktai auditorijai un valodas videi, vēl nav notikusi diskusija, kas palīdzētu apzināt šo kontekstu un uzsvērt tieši tās latviešu literatūras iezīmes, kas ļautu latviešu literatūrai uzrunāt plašu citās valodās lasošu publiku.

Konferencē piedalīsies rakstnieki, dzejnieki, literatūrzinātnieki, tulkotāji, grāmatu izdevēji un citi interesenti.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu