Slavas dziesma mīlas uzvarai pār laiku

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikāņu rakstnieces Odrijas Nifenegeres pirmais romāns „Laika ceļotāja sieva” ir visskaistākā slavas dziesma mīlas uzvarai pār laiku.

Šis ir visnetradicionālākais mīlas stāsts, izcila teika par Henriju Detamblu – aizrautīgu avantūristiskas dabas bibliotekāru, kas, pašam negribot, ceļo laikā, un par viņa mīļoto sievieti – mākslinieci Klāru Abšairu, kura savas dienas vada rimti un vienkārši un kura nespītē dabas iedibinātajam laika gājumam. Henrija un Klāras kaislīgā mīla ļauj abiem kopā šķērsot laika jūru un apmaldīties romantikas slazdos, tā pārbauda viņus un ļauj izbaudīt patieso brīnumu.

Grāmatas tulkotāja Liana Blumberga norāda, ka „ceļošana laikā romānam piešķir oriģinalitāti un ir tikai literārās izteiksmes līdzeklis” un sniedz skaidrojumu, kāpēc grāmata nav pielīdzināma zinātniskajai fantastikai: „Romānā nav pētīta teorija par ceļošanu laikā, tajā netiek runāts par paralēlajiem visumiem vai tamlīdzīgi. Laikam romānā nav lineārs plūdums, drīzāk to var salīdzināt ar vienas personas fotouzņēmumu un rīcības kopumu dažādos šīs personas vecumos. Pāreja no viena laika uz citu notiek, it kā pārslēdzot TV kanālus. No filozofiskā viedokļa šāda pieeja ir patiešām interesanta.”

Romānu „Laika ceļotāja sieva” (510 lpp.) no angļu valodas tulkojusi Liana Blumberga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu