Ventiņu Vents "Uz dzīves plosta"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

“Kas ir banks bilanc? Tas ir tāļskats, iekš kur noguldītājs skats pa vien, bet direktors pa otr gal.”

Humoristiskais darbs “Uz dzīves plosta” uzrakstīts tāmnieku izloksnē, tajā ir daudz asprātību, kā arī trāpīgi prātojumi. Tekstu papildina Jāņa Dreslera zīmējumi.

Rakstnieks Ventiņu Vents, īstajā vārdā Jānis Reinholds (1896-1933), strādājis par aktieri. Vairākus gadus viņš kopā ar Jāni Lagzdiņu Rīgas cirkā dziedājis kodīgas kuplejas, un mākslinieki sevi sauca par Brāļiem Ošlapiņiem. J. Reinholds bijis arī humora žurnāla “Svari” literārais redaktors. Presē publicējis daudz joku prozas. Tāmnieku izloksnē rakstītās drukāja ar segvārdiem Ventiņu Vents un Trakā Dore.

Ar pseidonīmu Jānis Dzintarnieks izdotas sešas viņa komēdiju grāmatas “Īrētā bikses (1920), “Medicīnas noslēpums” (1920), “Suņu dienas” (1920), “Apsegloju melnu kuili” (1925), “Jautrās spēles” (1926) un “Aizsargs Pliens” (1930).

“Un ar to budžet deficīt mums ar iet kā suņam ar ast: griezs kā grib, kā ast pakaļe, tā pakaļe.”

“Kas ir sabiedrisk dzīv? Tas ir tāc grāps, kur vārs klimps: brīžam vien klimp ir augšpuse, brīžam to kāc mutuls atkal norauj apakše, – pedīg vis ir vienādīg izvārījšies, – tālab vellam vis cilek ir vienādīg, lab un ģāršig.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu