Rasputins

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis Edvarda Radzinska grāmatu „Rasputins” – par vienu no pretrunīgākajām personībām Krievijas vēsturē. Krievu dramaturgs un prozaiķis Edvards Radzinskis ir slavenā cikla “Vēstures mīklas” autors. Viņš rakstījis par Aleksandru II, Nikolaju II, Staļinu, Napoleonu u. c.

Šī ir vēl viena Radzinska grāmata par vēsturi. Tā iepazīstina ar Grigoriju Rasputinu, Toboļskas guberņas zemnieku, kas kļuva par tuvu cilvēku Krievijas pēdējā patvaldnieka Nikolaja II ģimenei. Radzinskis meklē faktus, argumentus, skaidrojumus, lai atbildētu uz galvenajiem jautājumiem – kas bija Rasputins, kāda bija viņa loma tā laika notikumos, kas un kāpēc nogalināja Rasputinu.

Grāmatā izmantoti unikāli, iepriekš nepublicēti vēsturiski dokumenti, liecinieku apgalvojumi, laikabiedru atmiņas. Pamatojoties uz faktiem, Radzinskis lieliski prot savērpt intrigu un piedāvāt negaidītu un oriģinālu skatījumu uz it kā jau zināmiem notikumiem.

Radzinskis jau pašā grāmatas sākumā par vienu no galvenajiem tematiem izvirza Rasputina attiecības ar Krievijas pēdējā patvaldnieka ģimeni. Kā varēja tik inteliģenti un izglītoti cilvēki noticēt vienkāršam, neizglītotam zemniekam? Kā skaidrojama Rasputina lielā ietekme uz caru (vairāk gan uz carieni, kā mums to rāda Radzinskis), kas radīja arvien lielāku neapmierinātību, pat naidu galmā un Krievijas augstākajās aprindās?

Atbilde uz šiem un daudziem citiem jautājumiem meklējama grāmatā: mēs uzzinām daudz interesantu, neparastu un arī skumju un šokējošu faktu par imperatora ģimeni, par Krievijas vēsturi, cara galma un tautas dzīvi, kā arī izjūtam Radzinska meistariskās spalvas pieskārienu, traktējot šos faktus, savērpjot tos aizraujošā stāstījumā.

Radzinska skatījumā Rasputins ir sarežģīta personība. Turklāt šī personība nav sastingusi – tā mainās un attīstās, un tas, šķiet, bijis lielākais klupšanas akmens daudziem, kas mēģinājuši rakstīt par Rasputinu.

“..Šeit mēs redzam noslēpumainu, aziātisku raksturu. Persona daudz sarežģītāka, un noslēpums daudz neparastāks.”

“..Šis tēls nebūt nelīdzinās šaušalīgam, miesaskārības pārņemtam zemniekam, kurš Pēterburgas ielās medī sievietes! Kas viņš ir? Viltīgs vilkacis un seksuāls psihopāts? Vai arī... Vai arī mēs joprojām viņu neizprotam, mēs esam tikai ceļā uz viņa noslēpumu..” - tā par Rasputinu saka grāmatas autors Edvards Radzinskis.

Grāmatu „Rasputins” (536 lpp.) no krievu valodas tulkojusi Veronika Pužule.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu