Mudīte Treimane "Astridas Lindgrēnes darbi un nedarbi"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iemīļotajai bērnu grāmatu rakstniecei Astridai Lindgrēnei šogad aprit 100. dzimšanas diena. Sakarā ar šo notikumu Apgāds Zvaigzne ABC izdevis pazīstamās tulkotājas Mudītes Treimanes grāmatu “Astridas Lindgrēnes darbi un nedarbi”, kas ir pirmais plašais un daudzpusīgais pētījums par pasaulslaveno zviedru rakstnieci latviešu valodā.

Mudīte Treimane grāmatā sniedz daudz precīzu ziņu par Astridas Lindgrēnes raibo mūžu un daiļradi, kā arī krāsaini un dzīvi atklāj rakstnieces īpašo dvēseles pasauli. Astrida Lindgrēne ir ne tikai visas pasaules bērnu literatūras karaliene, bet arī gādīga mamma un dzirkstošas izdomas pārpilna rotaļu biedrene saviem bērniem; ne tikai sirsnīgs palīgs nejauši sastaptam grūtdienim, bet arī neapturama cīnītāja par to, lai visi ļaudis un jo sevišķi bērni varētu dzīvot mierīgi, priecīgi un pasargāti.

Mudītes Treimanes autorteksts grāmatā mijas ar Astridas Lindgrēnes izteikumiem un fragmentiem no viņas darbiem; rakstnieces dzīves faktus ilustrē gan laikmeta dokumenti, gan viņas pazinēju pārdomas. Kā atklājas, Astrida Lindgrēne bijusi tikpat droša, līksma, pārgalvīga un labestīga kā Pepija. Rakstnieces dzīvesgājums izrādās tikpat pārsteidzošs kā Ronjas piedzīvojumi Matisa mežā, un viņas dedzīgā sirds spējusi mainīt ļoti daudz ko šajā pasaulē.

Astridas Lindgrēnes devums sabiedrībai ir ļoti plašs un tāpēc pienācīgi novērtēts. M. Treimane grāmatas beigās uzskaitījusi visus rakstnieces publicētos darbus gan zviedru, gan latviešu valodā, kā arī nosaukusi daudzās godalgas un apbalvojumus, ko Astrida Lindgrēne saņēmusi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu