Jāņa Baltvilka bērnu literatūras balva

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

24.jūlijā tiks paziņoti "Jāņa Baltvilka balvas 2008" bērnu literatūrā ieguvēji. Šogad balvai nominēti septiņi rakstnieki.

Kā šodien preses konferencē informēja programmas "Baltā Vilka grāmatas" pārstāvji, nominācijai par labāko bērnu literārā darba rakstnieku izvirzīts Pauls Bankovskis ar darbu "Mazgalvīši spēlē mājās", Māris Rungulis ar darbu "Avenes", Sandra Vensko ar darbu "Vāvere: Stāsts par manu tēvu" un Māris Putniņš ar darbu "Mežonīgie pīrāgi un pildītie pipari".

Tāpat uz balvu pretendē Vijas Spekkes darbs "Zili zaļie cilvēciņi: Kavalieris, sautēti kāposti, viens citplanētietis", Kārļa Vērdiņa "Burtiņu zupa" un Leona Brieža "Ar divām bārdām bārdains".

Baltvilka balvai šogad nominēti arī septiņi mākslinieki - Vijas Spekkes ilustrācijas savai grāmatai "Zili zaļie cilvēciņi: Kavalieris, sautēti kāposti, viens citplanētietis", Reiņa Pētersona ilustrācijas Džeimsa Stīvensa grāmatai "Zelta pods" un Ilzes Vītoliņas ilustrācijas Ineses Zanderes grāmatai "Ko teica Gaiļa kungs".

Tāpat uz šo titulu šogad pretendē Alekseja Naumova ilustrācijas Māra Runguļa grāmatai "Pasaka par Tebras bebru", Artas Ozolas-Jaunarājas ilustrācijas Margaritas Boēras-Benidiras grāmatai "Brīnumakmens", Katrīnas Neiburgas ilustrācijas Paula Bankovska grāmatai "Mazgalvīši spēlē mājās", kā arī Otto Zitmaņa ilustrācijas Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumam "Burtiņu zupa".

Šogad rakstnieku un mākslinieku devumu vērtēja bērnu literatūras pētniece un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, "Rietumu bankas" labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs profesors Guntars Sietiņš, Filozofiskās izglītības centra speciāliste un Rīgas Stradiņa universitātes lektore Signe Mežinska, mākslas zinātniece Kristiāna Ābele un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Kā pastāstīja Tretjakova, šogad Baltvilka balvai bērnu literatūrā aprit četri gadi. Viņa uzsvēra, ka Baltvilka balva bērnu rakstniekiem un grāmatu ilustratoriem ir kļuvusi par starptautisku balvu, kas ir liels notikums. "Šogad tā kļūst par starptautisku Baltijas jūras reģiona bērnu literatūras balvu, kas tiek piešķirta arī vienam ārzemju rakstniekam un viņa tulkotājam," norādīja Tretjakova. Par pirmo starptautisko Baltvilka balvas laureāti kļuvusi igauņu rakstniece Aidi Vallika. Balvu viņa saņems par savu latviešu valodā tulkoto grāmatu pusaudžiem "Ko darīt, Anna?". Baltvilka balvu saņems arī šīs grāmatas tulkotāja Maima Grīnberga.

Tāpat šogad pirmo reizi tiks sākti ikgadēji starptautiski bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalīsies Latvijas un citu Baltijas jūras reģiona valstu rakstnieki.

Šogad lasījumi notiks 24.jūlijā plkst.11 Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē. Pēc tam Pirmajos Meža kapos notiks Baltvilkam veltīts piemiņas brīdis, savukārt vakarā Teātra bāra restorāna pagalmā tiks paziņoti "Jāņa Baltvilka balvas 2008" ieguvēji.

Tāpat šogad pasākuma laikā izskanēs jaunas dziesmas no cikla "Meža dziesmas" - muzikāls veltījums Baltvilkam. Balvas pasniegšanas laikā 24.jūlijā jaunas komponista Georga Pelēča dziesmas izpildīs soliste Margita Zālīte un draugi.

Bērnu literatūras attīstības un lasīšanas veicināšanas ilgtermiņa programma "Baltā Vilka grāmatas", ko īsteno sabiedriskā organizācija "Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome" kopā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru un projekta galveno atbalstītāju - "Rietumu bankas" labdarības fondu, "trīs gadu laikā ir nostiprinājusi savu vērtību un jau otro gadu turpina saņemt būtisku valsts atbalstu".

Kultūrkapitāla fonda rīkotajā mērķprogrammas konkursā par atbalstu valstiski svarīgu 2009.gada kultūras pasākumu norisei viens no uzvarētājiem ir "Baltā Vilka grāmatu" gada centrālais notikums - Baltvilka balvas piešķiršana bērnu rakstniekiem un grāmatu ilustratoriem. Baltvika balvas pasākumiem nākamgad piešķirti 15 000 latu.

"Baltā Vilka grāmatas" ir vērienīgs bērnu literatūras un lasīšanas veicināšanas projekts, kura uzdevums ir sabiedrības uzmanību fokusēt uz pozitīvu mērķi - uz bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu latviešu grāmatu. Projekta uzdevums ir panākt, lai bērnu grāmatu piedāvājums kļūtu daudzveidīgāks, kvalitatīvāks un mūsdienīgāks - atbilstošs mūsu bērnu vajadzībām.

Kā šodien preses konferencē atzina vairāki žūrijas locekļi, diemžēl vēl pietiekami daudz ir "drūmo grāmatu" un "drūmo stāstu". Žūrija norādīja, ka vecāki saviem bērniem labprātāk izvēlas pozitīvas grāmatas - priecīgus stāstus skaistā noformējumā.

Projekts "Baltā Vilka grāmatas" tika sākts 2005.gadā, pirmo reizi piešķirot bērnu literatūras klasiķa Jāņa Baltvilka (1944-2003) vārdā nosaukto balvu. "Jāņa Baltvilka balva 2008" tiks pasniegta viņa dzimšanas dienā - 24.jūlijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu