Eiropas Savienības literatūras balvu saņems Osvalds Zebris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Latvijas Rakstnieku savienība ar prieku informē, ka šodien, 21. aprīlī, pulksten 13 pēc Latvijas laika Briselē triju organizāciju konsorcijs, ko veido Eiropas Rakstnieku padome (European Writers' Council), Eiropas un starptautiskā grāmattirgotāju federācija (European and International Booksellers Federation) un Eiropas grāmatizdevēju federācija (Federation of European Publishers), ir izziņojušas gadskārtējos Eiropas Savienības Literatūras balvas laureātus (European Union Prize for Literature). Starp divpadsmit šā gada Eiropas Savienības Literatūras balvas ieguvējiem ir arī latviešu rakstnieks Osvalds Zebris, informē Arno Jundze, Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs.

Viņš balvai tika nominēts par romānu «Gaiļu kalna ēnā» (2014, apgāds Dienas Grāmata), kas iznācis vēsturisko romānu sērijā «Mēs, Latvija. XX gadsimts».

«Eiropas Savienība balva literatūrā (EUPL) ir apbalvojums, kas domāts lai izteiktu atzinību izciliem jauniem un nesen sevi pieteikušiem Eiropas literatūras talantiem, izceļot laikmetīgās Eiropas literatūras bagātības, vienlaikus vēršot uzmanību uz kontinenta unikālo kultūras un valodas mantojumu,» teikts Briseles paziņojumā.

Kopā ar Osvaldu Zebri to šogad maijā saņems vēl vienpadsmit valstu autori: Rudi Erebara (Rudi Erbara, Albānija), Ina Vulčanova (Ina Vultchanova, Bulgārija), Bjanka Belova (Bianca Bellov? (Čehu Republika), Kalja Papadaki (Kallia Papadaki, Grieķija), Haldura K. Toredsena (Halldóra K. Thoroddsen, Iceland), , Valids Nabhans (Walid Nabhan, Malta), Aleksandrs Bečanovičs (Aleksandar Bečanović, Melnkalne), Žamals Oariči (Jamal Ouariachi, Nīderlande), Darko Tuševljakovičs (Darko Tuševljaković, Serbija), Sine Ergina (Sine Ergün, Turcija), Sandžī Sahota (Sunjeev Sahota, Apvienotā Karaliste).

Visu šo autoru darbu tiek publicēti gadskārtējā Eiropas savienības balvas ieguvēju antoloģijā, jauniem un daudzsološiem rakstniekiem tā ir iespēja tikt pamanītiem globālajā grāmatu tirgū.

Lai noteiktu šā gada Eiropas Savienības literatūras balvas laureātus, katrā no minētajām valstīm pērn rudenī tika izveidotas nacionālās žūrijas. To uzdevums, vadoties pēc balvas nolikuma, bija atlasīt nominantu «īso sarakstu» no kura finālā tika izvēlēts laureāts. Balvas žūriju veidoja konsorcijā iekļauto organizāciju pārstāvji Latvijā. Šogad žūrijā darbojās Bārbala Simsone, Ieva Kolmane, Inga Žolude, Renāte Punka un Arno Jundze (žūrijas priekšsēdētājs). Balva tiks pasniegta svinīgā ceremonijā Briselē 23. maijā. Eiropas Savienības Literatūras balva tiek pasniegta kopš 2009. gada. To ik gadu saņem 12 autori, kuriem izdotas ne mazāk kā divas un ne vairāk kā četras grāmatas. Par balvu konkurē 28 ES dalībvalstu, kā arī ES kandidātvalstu un trīs Eiropas Ekonomiskās zonas valstu (Norvēģija, Lihtenšteina, Islande) autori, kopumā rakstnieki no 36 valstīm. Balvu, kas kopš tās dibināšanas brīža tika radīta jaunu un talantīgu prozas autoru atbalstam no Latvijas līdz šim ir saņēmuši Inga Žolude un Jānis Joņevs.

Lai uzzinātu vairāk par Eiropas Savienības Literatūras balvu un žūrijas darbu, tiktos ar tās ieguvēju Osvaldu Zebri un viņa darbu izdevēju, masu mediju pārstāvji tiek aicināti pirmdien, 24. aprīlī, pulksten 14 apmeklēt preses konferenci, Latvijas Rakstnieku savienībā Aleksandra Čaka ielā 37-1.

Vairāk informācijas šeit

www.euprizeliterature.eu

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu