«Neputns» izdod Italo Kalvīno romānu dzejprozā «Neredzamās pilsētas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: neputns.lv

Izdevniecībā «Neputns» klajā nācis itāliešu rakstnieka Italo Kalvīno (Italo Calvino, 1923-1985) romāna «Neredzamās pilsētas» («Le città invisibili») tulkojums, informēja izdevnicības pārstāvji.

«Neredzamās pilsētas», kas dēvētu arī par dzejprozas darbu, no itāliešu valodas tulkojusi Dace Meiere. Izdevumu papildina Elīnas Brasliņas ilustrācijas, kas tapušas īpaši «Neredzamajām pilsētām» latviešu valodā.

«Manuprāt, esmu uzrakstījis ko līdzīgu pēdējai mīlas poēmai, kas veltīta pilsētām laikā, kad pilsētu izdzīvot kā pilsētu kļūst arvien grūtāk,» rakstījis Kalvīno.

Foto: publicitātes

«Neredzamo pilsētu» tapšanu iedvesmojis venēciešu ceļotāja un diplomāta Marko Polo (1254-1324) darbs «Il Milione», saukts arī par «Brīnumu grāmatu». Kalvīno īsromānā mijas Marko Polo sarunas ar mongoļu hanu Hubilaju un deviņās nodaļās sagrupēti 55 iedomātu pilsētu apraksti, kas izkārtoti atbilstoši stingrai struktūrai. Anastasija, pilsēta, virs kuras lidinās gaisa pūķi, Zairas pilsēta ar augstajiem bastioniem, Zora, pilsēta, kuru vairs nekad nevar aizmirst neviens, kurš kaut reizi to redzējis, tūkstoš aku pilsēta Izaura, Dzemrūde, kuras formu piešķir vērotāja noskaņojums – tās ir tikai dažas no 55 pilsētām, kurām visām doti sieviešu vārdi.

Foto: neputns.lv

Italo Kalvīno tiek uzskatīts par sava laika visvairāk tulkoto itāliešu rakstnieku. Latviski līdz šim publicēti atsevišķu Kalvīno stāstu tulkojumi, filozofiskā romāna «Palomars» fragmenti žurnālā «Karogs» un Kalvīno sakopoto un pārstāstīto itāļu tautas pasaku krājums «Burvju gredzens» («Sprīdītis», 1997).

Īsromānu no itāliešu valodas tulkojusi Dace Meiere. Grāmatas redaktors – Arturs Hansons, dizains – Anna Aizsilniece.

Grāmatu var iegādāties «Neputna» galerijā (Tērbatas iela 49/51), kā arī labākajās Latvijas grāmatnīcās un interneta veikalā.

neputns.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu