Baltvilka balvu saņēmis Rungulis, bērnu grāmatu mākslā - Brasliņa

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā šogad saņēmis Māris Rungulis, bet bērnu grāmatu mākslā - Elīna Brasliņa, informēja balvas organizatoru pārstāve Alīse Nīgale.

Rungulis balvu saņēma par grāmatu «Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti», kas ir plaša spektra mūsdienu folkloras sižetu apvienojums stilistiski vienotā darbā. «Grāmata vienlaikus aktualizē arī stāstīšanas tradīciju. Tajā saglabātā reālistiskā ticamība ļauj lasītājam gan nobīties, gan izsmieties, rosinot veselīgas attieksmes pret bailēm nostiprināšanos,» stāsta Nīgale.

Savukārt Brasliņa balvu saņēma par ilustrācijām Jura Zvirgzdiņa grāmatai «Tobiass, Čārlijs un neredzamais spoks» un Luīzes Pastores grāmatām «Operācija maska» un «Pēdējais ķēniņš». Kā norāda Nīgale, Brasliņa apliecinājusi plašu erudīciju un spēju savas zināšanas atveidot daudzslāņainos zīmējumos un niansētos personāžu raksturos.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir rakstniece Anete Mīrsva no Vācijas un tulkotāja Inga Karlsberga, kura augstā profesionālā līmenī veikusi Mīrsvas garā stāsta «Samsona ceļojums» tulkojumu.

«Latvijas valsts meža» balvu «Jaunaudze» ieguva Rūta Briede par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā - ilustrēto grāmatu «Kaiju karalienes noslēpums», kas lakoniskā tekstā un precīzā formātā ietver labsirdīgu humoru, sociālu reālismu un trāpīgu latviešu mentalitātes raksturojumu.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. «Jaunaudze» laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā.

Portāla «Delfi» lasītāju simpātiju balsojuma balvu saņēma Ulda Ausekļa dzejas krājums «Kaķēns margrietiņās», ko izdevis apgāds «Lauku Avīze».

Konkursa žūrijā bija Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (LBJLP) prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, kultūras žurnāliste Santa Remere, aktieris un režisors Jānis Znotiņš, kā arī «Iespējamās misijas» direktors Kārlis Andersons.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā tiek pasniegta kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu