Ikigai: sena japāņu recepte ilgai un laimīgai dzīvei

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Japāņu paruna vēsta «100 gadus nodzīvot gribas tikai tad, ja esi aktīvs.» Japāņu ilgdzīvotāji no Okinavas salas ir pārliecināti, ka ikvienam cilvēkam ir savs ikigai – labs un pamatots iemesls dzīvot. Kad cilvēks sev noskaidro šo iemeslu, viņš iemanto atslēgu no durvīm uz ilgu un laimīgu mūžu. «Piepildi vēderu tikai par 80%» vai «Turpini būt aktīvs» ir tikai divas no desmit vienkāršām un viedām japāņu atziņām, kā nodzīvot veselīgu un ilgu prieka pilnu mūžu. Grāmatā «Ikigai. Ilgas un laimīgas dzīves noslēpumi no Japānas», kas guvusi fenomenālus panākumus, kļuvusi par starptautisku bestselleru un pārdota miljonos eksemplāru visā pasaulē, atklāta japāņu dzīves koncepcija.

Ikigai var brīvi tulkot kā «cilvēks ir laimīgs, kamēr aktīvs». Grāmatā ar piemēriem no pasaulē visilgāk dzīvojošo cilvēku ikdienas autori atklāj, kā dzīvē īstenot šo koncepciju.

Jēdziens ikigai sevī ietver kaislību, uzdevumu, aicinājumu un profesiju, un ideālā gadījumā nozīmē to, ka katrai dienai cilvēka dzīvē ir jēga. Tātad tas ir iemesls, kāpēc rītos ceļamies. Ikigai ir iemesls, kāpēc daudzi japāņi nevēlas iet pensijā. Patiesībā japāņu valodā pat neesot jēdziena «pensionēties». Viņi turpina būt aktīvi un darīt iemīļoto darbu, jo atraduši piepildījumu savai dzīvei. Viņi jūtas laimīgi, jo vienmēr ir darbībā.

Foto: publicitātes

Lai atklātu laimīgas un garas dzīves noslēpumu, autori intervēja simt ilgdzīvotājus Okinavas salas Ogimi ciemā, ko dēvē arī par simtgadnieku ciemu. Grāmatā uzzināsim, ko ēd, kā strādā, kā dzīvo un priecājas ilgdzīvotāji, kā arī atklāsim viņu lielāko noslēpumu: kā noskaidrot savu ikigai.

Grāmatā ir daudz praktisku padomu, kas lasītāju atbalstīs sava ikigai meklējumos.

Šajā grāmatā pirmo reizi analizēti japāņu simtgadnieku ilgmūžības noslēpumi, atklāti laimes un veselības pamatprincipi – sākot ar ēšanas paradumiem, mēreniem fiziskiem vingrinājumiem, svētku svinēšanu un darba tikumu, līdz savstarpējām attiecībām.

Ikigai likumi: 1. Esi aktīvs un neej pensijā, 2. Visu uztver mierīgi, 3. Nepārēdies, 4. Pavadi laiku kopā ar draugiem, 5. Katru nākamo dzimšanas dienu sagaidi vēl labākā fiziskajā formā, 6. Smaidi, 7. Uzturies dabā, 8. Saki paldies, 9. Baudi ik mirkli, 10. Seko savam ikigai.

Ektors Garsija (Héctor García, 1981) spāņu grāmatu autors un programmētājs, kopš 2004. gada dzīvo Tokijā un strādā par programmatūras attīstītāju. Izveidojis blogu – ceļvedi japāņu populārajā kultūrā kirainet.com (tam ir vairāk nekā miljons skatījumu mēnesī).

Fransesks Miraljess (Francesc Miralles, 1968) spāņu mūziķis, rakstnieks, žurnālists un sleju autors nedēļas izdevumā «El País Semanal» un personiskās izaugsmes žurnālos.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No spāņu valodas tulkojusi Marta Kaulakāne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu