«Pasaka par atslēdziņu» dodas pie mazajiem lasītājiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgādā «Zvaigzne ABC» izdota dzejnieka, vides aktīvista Arvīda Ulmes grāmata bērniem «Pasaka par atslēdziņu». Grāmatu papildina CD ar Haralda Sīmaņa komponētu šāda paša nosaukuma mūzikas albumu.

Grāmata tapa laikā, kad Arvīda Ulmes meita Una vēl negāja skolā. «Katru dienu sacerēju jaunu pantiņu, ko vakaros lasīju priekšā meitiņai. Līdz ar tikko sarakstīto vienmēr lasīju jau uzrakstītos dzejolīšus. Kad grāmata bija galā, Una no galvas zināja visas 60 četrrindes un ik pa laikam izmantoja izdevību nošokēt kādu, kas bija tās gatavs klausīties,» smaidot atceras Arvīds Ulme.

Uzrakstītā grāmatiņa gan tik ātri dienas gaismu neieraudzīja. Tomēr manuskripts bez uzmanības nepalika. Dziesminieks un komponists Haralds Sīmanis dzejai sarakstīja mūziku, un tika izveidots «Pasakas par atslēdziņu» koncertiestudējums, kuru ar Jura Kulakova un Ievas Akurāteres piedalīšanos izrādīja «Zaļo dziedāšanas svētkos».

Foto: publicitātes

2014. gadā ar «MicRec» gādību tika izdots «Pasakas par atslēdziņu» mūzikas albums, kas bija starp Mūzikas ierakstu gada balvas «Zelta Mikrofons» nominantiem Labākā pop albuma kategorijā. Šā albuma tituldziesma iekaroja plašu popularitāti un joprojām tiek atskaņota Latvijas radiostacijās.

Beidzot, nepilnus 40 gadus pēc uzrakstīšanas, «Pasaka par atslēdziņu» ieraudzījusi dienas gaismu arī drukātā formātā. «Par grāmatas izdošanu ar tēti domājām jau ļoti sen. Pirms aptuveni 15 gadiem tapa ilustrācijas, kuras veidoja māksliniece Anita Zirnīte. Tomēr allaž atradās kas steidzamāks vai svarīgāks, līdz sapratu – ilgāk vairs nevar gaidīt! Pieteicāmies audiencē pie Vijas Kilblokas, un viņa, kā jau rīcības cilvēks, laiku garumā nevilka,» stāsta Arvīda meita, žurnāliste Una Ulme.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu