Beidzot! Latviski izdots slavenākais Stīvena Kinga romāns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Stīvens Kings (Stephen King) ir viens no tiem rakstniekiem, par kuru viedoklis, šķiet, ir teju katram: tostarp tiem, kas nekad nav lasījuši neko no Kinga apjomīgās literārās ražas. Patiesi, autors ir neticami ražīgs un, sākot no debijas romāna «Kerija», kas nāca klajā 1974. gadā, līdz pat šim brīdim gandrīz katru gadu izdod pa jaunam romānam vai stāstu krājumam, dažus gadus – pat pa vairākiem.

Viņa pūrā ir ne tikai, kā pieņemts uzskatīt, šausmu žanra darbi, bet arī trilleri un detektīvromāni, tostarp virkne darbu, kas tapuši ar pseidonīmu Ričards Bahmans, kā arī literatūrteorētiski apcerējumi. Stīvena Kinga fenomenu ir grūti pārvērtēt – viņa saņemto literāro balvu uzskaitījums vien aizņem vairākas lappuses, daudzi darbi tikuši ekranizēti gan spēlfilmu, gan seriālu formātā, ne viens vien uz lielajiem ekrāniem nonācis divas un vairāk reižu. Šobrīd arī Latvijas kinoteātros varam vērot pēc Kinga romāna «Tas» uzņemtās filmas pirmo daļu, kas ir jau otrā šā darba adaptācija lielajam ekrānam. Tikko klajā pirmo reizi ir laists arī romāns «Tas» latviešu valodā – pirmā grāmata jau pieejama grāmatnīcās, bet otrā gaidāma līdz šā gada nogalei.

Romāns «Tas» pirmo reizi tika izdots 1986. gadā un, par spīti lielajam apjomam (daudzos izdevumos lappušu skaits pārsniedz pusotru tūkstoti), nekavējoties izpelnījās gan kritikas, gan lasītāju atzinību. Romānu nodēvēja par vienu no Kinga daiļrades virsotnēm (šo statusu «Tas» nav zaudējis joprojām), kā arī par vienu no visu laiku visiedarbīgākajiem psiholoģiskajiem romāniem, kas ar lielu meistarību un iejūtību, vienlaikus ne mirkli neļaujot atslābt spriedzei, vēsta par to dzīves posmu, kāds ir bijis katra lasītāja dzīvē, – proti, bērnību – un par bailēm un šausmām, kas kopš bērnības neatlaidīgi dzīvo mūsu zemapziņā un būtībā veido mūs par tiem, kas patiesībā esam.

Romāna vēstījums paralēli rit 1958. un 1985. gadā. Piecdesmito gadu nogalē idilliskā Amerikas mazpilsētā Derijā (vietā, kur risinās daudzu Kinga romānu darbība) pazūd vai tiek šaušalīgi noslepkavoti daudzi bērni. Pieaugušie – policija, izmeklēšana, vecāki – nespēj atrast ne sīkāko pavedienu, bet septiņi līdzaudžu atstumti bērni ar tikai šim vecumam raksturīgo intuīciju un ticību pārdabiskajam spēj atrast un uz laiku sakaut nāvējošo spēku, kas apsēdis pilsētiņu. Tomēr pēc divdesmit septiņiem gadiem, kad bērni ir pieauguši un katrs dzīvo savu dzīvi, šausmas atgriežas ar jaunu spēku, un Derija sauc viņus atpakaļ, lai briesmīgajiem notikumiem reizi par visām reizēm tiktu pielikts punkts. Bet vai pieaugušo skepse spēs paveikt to, ko iespēja bērnu ticība?

Foto: publicitātes

«Tas» ir romāns, ko vienlaikus var un nevar uzskatīt par šausmu romānu – tajā netrūkst sižetiskā spraiguma, spriedzes un šaušalīgu ainu, taču Kings ne mirkli neļauj aizmirst galveno – proti, ka monstri un ļaunums slēpjas ne jau pārdabiskajā, bet vistuvākajā – līdzcilvēkos, sarežģītās attiecībās, mīlestības trūkumā, egoismā. Ja spējam ieskatīties zem žanra nosaukuma virsslāņa, mūsu priekšā atklāsies dziļš un patiess stāsts par to, ko tas galu galā nozīmē – būt cilvēkam.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Santa Brauča.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu