Bukera prēmija piešķirta amerikāņu rakstniekam Džordžam Saundersam

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/AFP

Bukera prēmija daiļliteratūrā (Man Booker Prize for Fiction) otrdien Londonā piešķirta amerikāņu rakstniekam Džordžam Saundersam par romānu «Lincoln in the Bardo» («Linkolns bardo»).

Romānā vēstīts par ASV 19. gadsimta prezidenta Abrahama Linkolna sērām par viņa 11 gadus vecā dēlā Villija nāvi. Romāna stāstījumā piedalās simtiem vēsturisku, kā arī izdomātu personāžu. Bardo tibetiešu budismā ir pāreja starp nāvi un atdzimšanu.

«Šis pilnībā oriģinālais romāns atklāja atjautīgu, inteliģentu un dziļi aizkustinošu stāstījumu,» norādīja prēmijas žūrijas priekšsēdētāja Lola Janga.

Saunderss prēmiju nosauca par «lielu pagodinājumu, kuru es ceru attaisnot ar visu manu atlikušo darbu visu manu atlikušo mūžu».

«Lincoln in the Bardo» ir 58 gadus vecā Saundersa pirmais romāns. Līdz šim rakstnieks ievērību bija iemantojis ar saviem īsajiem stāstiem.

Otro gadu pēc kārtas prēmiju ieguvis amerikāņu rakstnieks. Bukera prēmijas īsajā sarakstā šogad bija iekļauti trīs amerikāņu, kā arī trīs britu rakstnieki.

Tikai kopš 2013.gada to piešķir arī rakstniekiem, kas nepārstāv britu nāciju Sadraudzības valstis.

Bukera prēmija tiek piešķirta kopš 1969.gada par gada labāko romānu, kas sarakstīts angļu valodā. Starp tās laureātiem ir tādi rakstnieki kā Īens Makjuens, Airisa Mērdoka un Salmans Rušdi.

Prēmijas ieguvējs saņem naudas balvu 50 000 britu mārciņu (56 000 eiro).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu