Iznākusi fotogrāfa Andreja Strokina grāmata «Palladium»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Fotogrāfs Andrejs Strokins laidis klajā jaunu foto grāmatu «Palladium», kas ir pirmā grāmata no tekstgrupas «Orbīta» izdotās fotogrāmatu sērijas «Publiskā telpa» kas veltīta padomju laiku Latvijas sabiedriskajai telpai.

Strokins grāmatu sastādījis no atrasta arhīva fotouzņēmumiem, kuru autors – nezināms fotogrāfs – padomju Rīgā strādājis kinoteātrī «Palladium». Ar savu izvēli un montāžu Andrejs Strokins akcentē atšķirību starp ekrāna varoņu dzīvi, kā arī skatītāju un kinoteātra darbinieku dzīvi. Viņa sarkastiskais skatījums pasvītro propagandas elementu kuriozitāti un uz skatuves notiekošā absurdumu.

Laika periodā no kinoteātra atjaunošanas 1957. gadā atjaunotajā līdz pat ugunsgrēkam 1963. gadā «Palladium» ne vien demonstrēja kino, bet arī kā kultūras nams organizēja bērnu rītus, šaha turnīrus, koru un deju kolektīvu un, protams, arī neizbēgamās partijas funkcionāru uzstāšanās.

«Bez šaubām, mēs līdz pat mūsdienām spēcīgi pārdzīvojam tā laika sekas, un grāmatu katrs skatās ar savu personīgo pieredzi,» teic autors Andrejs Strokins. «Bet jebkurš arhīva materiāls nes līdzi nostalģiju, un tieši tāpēc man ir būtiski, lai nenotiktu aizgājušā perioda romantizācija.»

Palladium from Snikorts on Vimeo.

Grāmatas priekšvārdā kinokritiķis Vadims Agapovs piemin nu jau zudušo kolektīvās kopradīšanas pieredzi kino skatīšanās laikā. Daudzās kupīras atstāja vietu minējumiem, un publika aizrautīgi tajos dalījās, savus pieņēmumus paužot balsī. Tā laika zudusī pieredze un zudušās reālijas pievieno vēl lielāku dzīvīgumu un saviļņojumu sadzīves ainiņām, kādas ieraugāmas arī mūsdienās. Bet tajā pašā laikā, kā stāsta Anna Volkova, viena no grāmatas redaktoriem, «Andrejam padomju propagandas atribūti kļūst par bufonādes varoņiem un pārvērš «Palladium» savdabīgā komiskā izrādē".

Grāmata izdota ierobežotā, 500 eksemplāru tirāžā.

Grāmata izdota ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu.

Grāmata pieejama interneta veikalā shop.talka.lv, kā arī galerijā «Istaba», BOLD Concept Store un grāmatnīcās «NicePlace» un «Mr Page».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu