Mūžībā devies atdzejotājs un poliglots Valdis Bisenieks

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Naktī no 12. uz 13. novembri 89 gadu vecumā miris atdzejotājs, dzejnieks un poliglots Valdis Bisenieks. Kā TVNET informē Bisenieka piederīgie, meistars miris pēc īsas slimības, no sirds apstāšanās Rīgā.

Dzejnieks, atdzejotājs, poliglots, filoloģijas zinātņu doktors Valdis Bisenieks dzimis 1928. gadā Rīgā, ilgus gadus veltījis darbam Latvijas Universitātē, ir kopš 1992. gada atjaunotā Latvijas Rotari kluba pirmais prezidents, uzaudzinājis divus dēlus Armandu un Ingmāru, bet sevi formā uzturējis ar regulāru skriešanu. Iznākuši vairāki dzejas krājumi - «Re(h)abilitācija» (2004), «Dāvinājumi» (2008).

Valdis Bisenieks latviski atdzejojis Dantes «Dievišķo komēdiju», par ko saņēmis Itālijas vēstniecības apbalvojumu, Gētes «Faustu», senindiešu svēto dziesmu «Bhagavadgīta», sv. Franciska «Ziediņus», «Atskaņu hroniku», Rilkes «Stundu grāmatu» un «Gleznu un tēlu grāmatu» un vēl daudz ko citu, savukārt uz vācu valodu atdzejojis daudzus latviešu autorus – Knutu Skujenieku, Amandu Aizpurieti, Raini («Gals un sākums») u.c. Ar fenomenālo atmiņu apveltītais dzejnieks visus savus dzejoļus un atdzejojumus parasti runājis no galvas.

2011. gadā saņēmis Atzinības krustu.

Līdzjūtību tuviniekiem izsaka Latvijas Rakstnieku savienība. Arī TVNET.

Valsts prezidents Valdis Zatlers (no labās) un tulkotājs un atdzejotājs, vācu valodas un literatūras pasniedzējs, habilitētais filoloģijas doktors Valdis Bisenieks, kurš iecelts par Atzinības krusta komandieri par mūža darbu valodniecībā, svinīgajā valsts apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā
Valsts prezidents Valdis Zatlers (no labās) un tulkotājs un atdzejotājs, vācu valodas un literatūras pasniedzējs, habilitētais filoloģijas doktors Valdis Bisenieks, kurš iecelts par Atzinības krusta komandieri par mūža darbu valodniecībā, svinīgajā valsts apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā Foto: LETA

Izlasi 2010. gada TVNET interviju ar Bisenieku - «Valdis Bisenieks. Cilvēks, kurš iztulkoja «Faustu»».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu