Apgādā «Jumava» iznācis jau otrais Deglava romāna «Rīga» sējums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jumava.lv

Apgāds «Jumava» izdevis latviešu klasiķa Augusta Deglava romāna «Rīga» otrās daļas «Labākās famīlijas» 1. sējumu, informē izdevēji.

Augusts Deglavs (1862. gada 9. augusts – 1922. gada 3. aprīlis) bija latviešu rakstnieks, preses darbinieks, grāmatizdevējs un tirgotājs. «Jaunās strāvas» progresīvās latviešu inteliģences kustības dalībnieks. Daudzu stāstu un romānu autors, viens no romāna žanra aizsācējiem latviešu literatūrā. Kā liecina A. Deglava biogrāfijas dati, no 1891. gada nodevās literārajam darbam, uzrakstījis romāna «Rīga» pirmo daļu «Patrioti», 1920. gadā pabeidzis romāna «Rīga» otro daļu «Labākās famīlijas» (1920).

Foto: jumava.lv

Literatūras laikraksta «Konteksts» galvenā redaktore Sandra Ratniece šo darbu kā ļoti nozīmīgu vērtē vairāku aspektu dēļ: «Pirmkārt, tas ir apjomīgs laikmeta liecinieks: 19. gs. 60.–90. gadu Rīga, tās plašais sabiedrības spektrs un, galvenais, jaunās latviešu inteliģences veidošanās un tās nozīmes palielināšanās, pieaugot latviešu īpatsvaram lielpilsētā. Otrkārt, romānā rodam apstiprinājumu, ka 19. gs. 2. pusē notiek nacionālās pašapziņas meklējumu un atradumu paradigmu maiņa: no folkloras, latviskās mentalitātes un dzīvesziņas apcirkņiem lauku vidē tā mērķtiecīgi ietiecas pilsētvidē un turpina latviskās garamantas veidošanās procesu jau sarežģītākos apstākļos — daudznacionālajā Rīgā. Treškārt, romānā sastopam plašu vēsturisku personību un reāliju galeriju. Romāns — Rīgas un latviešu kultūrvides panorāma, kas fascinē un ir vērtība arī 21. gadsimta Rīgas un tās sabiedrības kopainā.»

Grāmatu var iegādāties visās Latvijas grāmatnīcās.

www.jumava.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu