«Prozas lasījumi» šogad tiks veltīti Andreja Upīša 140. gadadienai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Festivāls «Prozas lasījumi», kas šogad norisināsies no 5. decembra līdz 20. decembrim, tiks veltīts rakstnieka Andreja Upīša 140. gadadienai. informē festivāla rīkotāju pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Pirms festivāla norisināsies vairāki tā ieskaņas pasākumi - 30. novembrī plkst.17 "Nice Place Telpā" varēs apmeklēt pasākumu "Rakstnieki bez robežām. Mūsdienu Eiropas literatūras dažādās sejas. 1.decembrī no plkst.20 notiks interneta portāla "Satori" rīkota pastaiga ar rakstniekiem pa Rīgas bāriem. Bet 2.decembrī plkst.16 Latvijas Rakstnieku savienības kultūrizglītības programma "Literārā akadēmija" aicinās uz lasījumu "Literārās akadēmijas prozas meistardarbnīcas lasījumi" Upīša memoriālajā muzejā, kur savus darbus lasīs Vija Birkova, Linda Ezerkalna, Evita Hofmane, Ramona Indriksone, Agris Jēkabsons, Jānis Jurģis. Pasākumu vadīs Inga Žolude un Ieva Melgalve.

Festivāla atklāšanas pasākumā Zirgu ielas koncertzālē 5. decembrī plkst.19 ar lasījumiem uzstāsies Svens Kuzmins, Inga Ābele, Anete Konste, Inga Gaile, Guntis Berelis un Kristīne Ulberga.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ārijā 6. decembrī plkst.19 aizritēs stāstu vakars «Zaļā zeme. Dzīve pēc». Pasākumā piedalīsies Lilija Berzinska, Dace Rukšāne, Māris Mikulāns, Ineta Meimane, Jana Egle, kā arī šī gada Kurzemes prozas lasījumu laureāts, kura personība šobrīd vēl nav noskaidrota. Ceturtdien, 7.decembrī plkst. 19 Raiņa un Aspazijas mājā notiks pasākums «Vakariņās - proza», kurā piedalīsies Aivars Eipurs, Inga Žolude, Māra Zālīte, Kurzemes prozas lasījumu laureāte Kristīne Želve un Sergejs Moreino.

Savukārt piektdienas un sestdienas vakars tradicionāli aizritēs viesautoru lasījumu zīmē. 8. decembrī plkst.19 Kaņepes Kultūras centrā norisināsies «Baltijas autoru prozas vakars», varēs dzirdēt viesus no mūsu tuvākajām kaimiņvalstīm - Igaunijas un Lietuvas, kā arī pašmāju autora Osvalda Zebra lasījumu. Igauniju šogad pārstāvēs Maarja Kangro, kuras tekstu tulkojusi Maima Grīnberga, un «P.I.Filimonov», ko tulkojis Arvis Kolmanis. Savukārt Lietuvas literatūru pārstāvēs Tomas Vaiseta, kuru tulkojusi Dace Meiere. Pasākumu vadīs literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš.

Zināšanu telpā «Zikurāts» 9. decembrī plkst.18 būs dzirdami autori no Lielbritānijas, Horvātijas un Islandes. Abos viesu vakaros tiks nodrošināts teksta tulkojums latviešu un angļu valodā. Tāpat 9. decembrī plkst.13 Nacionālajā bibliotēkā norisināsies «Stāstu darbnīca bērniem», kurā savus jaunākos tekstus lasīs Juris Zvirgzdiņš, Andra Manfelde, Ieva Samauska un Māris Rungulis.

Ar Ievas Melgalves, Andra Zeibota, Ulda Rudaka, Ilzes Jansones, Noras Ikstenas un Aivara Vīlipsona lasījumiem 10.decembrī plkst.12 tiks aizvadītas «Prozas brokastis» kafejnīcā «Adalūzijas suns». Bet festivāla noslēguma pasākumā «Zelts» plkst.18 «Cafe Film Noir» viesosies Sabīne Košeļeva, Agnese Rutkēviča, Arno Jundze, Ilmārs Šlāpins, Pauls Bankovskis un Andris Akmentiņš.

«Šogad, atzīmējot ievērojamā rakstnieka, kritiķa un literatūrzinātnieka 140. dzimšanas dienu, festivāls aicina autorus svinēt teksta radīšanu un lasīšanu, tādējādi atgriežoties pie Prozas lasījumu pirmsākumiem un atsakoties no autoru vērtēšanas,» par gaidāmo festivālu sacīja Ostrovskis.

Festivāls «Prozas lasījumi» norisinās kopš 1995. gada, un tā pamatprogrammu veido vietējo autoru lasījumi, kuros klausītāji tiek iepazīstināti ar līdz šim nepublicētu īsprozas tekstu vai teksta fragmentu. Šogad, apkopojot iepriekšējos gados izskanējušos autoru viedokļus un izvērtējot Eiropas literatūras festivālu pieredzi, autoru lasījumus nevērtēs žūrija. Šī gada festivāla mākslinieks ir Reinis Pētersons.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu