Izdota ilgi veidota grāmata par Vanagu apkārtnes vēsturi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latgales reģionālā televīzija

Pagājušogad Vārkavas novada Vanagos notika novadpētnieka Jāņa Vaivoda grāmatas «Vanagu vēstures lappuses» atklāšanas pasākums. Grāmatas saturu - vēsturiskus faktus, cilvēku atmiņu stāstus un fotogrāfijas grāmatas autors vācis daudzu gadu garumā. Vairāk nekā 300 lappušu biezo grāmatu ar Vārkavas novada domes līdzfinansējumu izdevis apgāds «Jumava», informē Vārkavas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dudarjonoka.

Kā atklāšanas pasākumā atzīmēja autors, tas ir dzimtenes mīlestības lolojums. Grāmatas tapšanas gaitā apzināti dažādi dokumenti arhīvos un bibliotēkās, veiktas vairākas intervijas, viesojoties Vanagu ciema sētās. Autors atklājis, ka pirmo reizi Vanagu vārds vēstures dokumentos minēts 17. gadsimtā. «Ir nostāsti, ka šeit bijusi gara egle ar lielu vanagu ligzdu, no kā arī cēlies ciema nosaukums,» pasākumā pastāstīja J. Vanags.

Pirmais manuskripts tapis rokrakstā, tas gan ir trīsreiz biezāks nekā tikko iespiestā 336 lappušu grāmata. Tajā ir tautsaimniecības, kultūras un citas nodaļas, grāmatā fiksēti vairāki vietējo iedzīvotāju vārdi, piemēram, izglītības nodaļā apkopoti visi Vanagu pamatskolas absolventi. Lielu daļu teksta gan nācās saīsināt, tika veikta arī fotogrāfiju atlase, lai to uzraudzītu, arī pats autors devās uz izdevniecību «Jumava» Rīgā. Gan šos braucienus, gan grāmatas izdošanu finansiāli atbalstīja Vārkavas novada dome.

J. Vanags izveidojis arī savas dzimtas muzeju un lepojas ar kuplo ģimeni, trim bērniem, pieciem mazbērniem un četriem mazmazbērniem. Grāmatu viņš veltījis sievai. Šogad viņš svinēja 85. dzimšanas dienu, bet pasākumā līdz ar grupas «Raxtu raxti» dalībniekiem izpildīja vairākas savas iemīļotākās dziesmas.

www.jumava.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu