Iznākusi Gunas Rukšānes grāmata par flokšiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izrādās, vēl nesen šķietami piemirstā, bet mūsdienās atkal modē nākusī Latvijas košumdārzu rota – floksis nāk no tālienes, jo savvaļā flokši aug Ziemeļamerikā. Pirmo reizi Eiropas zinātnieki flokšus aprakstījuši jau 17. gadsimtā, un drīz pēc tam flokši sākuši uzvaras gājienu Eiropas dārzos. Kopš tā laika selekcionāri izaudzējuši neskaitāmas šķirnes, bet visām kopīga ir reibinoši maigā smarža un košie ziedi, kas priecē no vasaras vidus līdz pat agram rudenim. Selekcionāres Gunas Rukšānes dārzā aug daudzi un dažādi augi, viņa aizraujas arī ar flokšu audzēšanu un selekciju un tagad lasītāju un dārzkopju vērtējumam piedāvā krāšņu, bagātīgi ilustrētu grāmatu «Flokši».

Ar šo grāmatu aizrausies gan dārzkopji iesācēji, apgūstot Gunas Rukšānes dāsni dalītos lietišķos padomus, gan zinātāji, kurus vairāk interesēs fakti no ievērojami garās flokšu selekcionēšanas vēstures. Izrādās, pasaulē šobrīd ir zināma 61 flokšu suga, bet selekcionēto šķirņu skaits jau sen sniedzas simtos, un, cita citu nomainot, izdaiļo mūsu dārzus. Pirmais ievērojamais selekcionārs, kurš savulaik radījis aptuveni 70 flokšu šķirnes, ir francūzis Ežēns Ljervals, un viņš darbojās 19. gadsimta vidū – tātad pirmās selekcionētās flokšu šķirnes radītas pirms vairāk nekā 150 gadiem. Kāds tur brīnums, ka mums liekas – smaržīgie flokši Latvijā aug jau kopš senseniem laikiem! Sākotnēji muižu dārzos, taču flokši drīz vien nonāca arī zemnieču puķu dobēs un no kapiem un aizaugušiem dārziem pat ir pamanījušies pāriet savvaļā! Taču ar šo skaisto un diezgan viegli kopjamo un audzējamo puķu selekciju Latvijā nopietni sākuši nodarboties tikai pēc Otrā pasaules kara. Ievērojamāko selekcionāru veikumam autore veltījusi vairākas nodaļas, īpaši izceļot Latvijas puķaudzētāju darbu un pastāstot arī par interesantākajām šķirnēm. Jā, un nodaļa «Flokšu selekcija un jauno hibrīdu audzēšana» ir brīnišķīgs padomu krājums tiem, kas jau gadiem kopj krāšņas flokšu dobes un pa reizei sadūšojas izaudzēt kādu sējeni. Sīki un smalki aprakstīts selekcijas darbs un kritēriji, Guna Rukšāne arī atklāti stāsta par pašas ilgajos dārzkopības gados piedzīvoto, atzīmējot kļūmes un rosinot citus no tām izvairīties. Bet nodaļa par šobrīd Latvijā populārākajām flokšu sugām un šķirnēm un hibrīdiem ir ļoti izsmeļoša un tā vien mudina arī savā dārzā iekopt vēl kādu krāsaino un smaržīgo ziemciešu dobi.

Foto: Publicitātes

Guna Rukšāne ir Latvijā pazīstama dārzkope, vairāku grāmatu un dārzkopībai veltītu rakstu autore, kā arī ziemciešu audzētāja un selekcionāre. Viņas iepriekšējā grāmata «Dārza maģija» stāsta par dārzkopību gada garumā, atklājot «gan pieredzi, gan pārdomas, gan gluži praktiskus padomus,» viņa saka grāmatas ievadvārdos. Un tikpat vienkārši un lietišķi G. Rukšāne lasītājiem atklāj raibo un reibinoši smaržīgo flokšu pasauli, kā arī flokšu audzēšanas un pavairošanas galvenos aspektus, izplatītākās flokšu slimības un kaitēkļus un to, kā ar tiem cīnīties.

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu